Budapesten mutatkoztak be Madéfalva hagyományőrzői

A Hargita megyei Madéfalva hagyományőrzői mutatkoztak be csütörtökön a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen a Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon.

"Madéfalva a szabadságért való küzdelem jelképévé vált nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában" - hangsúlyozta a budapesti ünnepségen Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. 

Szentes Csaba Madéfalva polgármestere emlékeztetett arra, hogy "miközben a madéfalvi veszedelem székelymészárlást, addig Trianon a nemzet, az ország feldarabolását jelenti". Hozzátette: a Hargita megyei település a madéfalvi veszedelemről vált híressé a történelemben, "a mai napon ugyanakkor a Trianoni békeszerződésre is emlékezünk".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak nemcsak az a feladata, hogy ápolja a hagyományokat, hanem az is, hogy megélje és átadja az évezredes hagyományokat az utókor számára.

Csibi Krisztina kiemelte, hogy a Magyarság Háza 2011-es fennállása óta azon dolgozik, hogy megerősítse a magyarországi és a határon túli magyar közösségeket. "Ennek érdekében egész évben bemutatjuk a külhoni magyarság kultúráját és a közösségek életét" - mondta.

A Halászbástyánál felállított színpadon a Rokolya Népdalkör előadása mellett a Madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A Magyarság Házában tartott programsorozaton délelőtt Madéfalva kultúrájával, hagyományaival, ételeivel ismerkedhettek meg a látogatók: a településről szóló kiállítás mellett zenés-táncos összeállításon, kézművesek bemutatóján és helyi ételek kóstolóján is részt vehettek az érdeklődők.

Este ünnepi szentmisét mutat be Tamás József segédpüspök és Bartalus Jakab Zoltán madéfalvi plébános a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.

Kapcsolódók

Kimaradt?