Mosolyogjunk, bosszankodjunk? – politikus bakik 2015-ben

Humorérzék szempontjából politikusaink nem állnak ugyan mindig a helyzet magaslatán, de nyilatkozataikkal, cselekedeteikkel nem egyszer megmosolyogtatnak, baklövéseikkel bosszús nevetésre késztetnek minket minden évben. Nem képezett kivételt a 2015-ös esztendő sem.

Nyelvgyilkos, megcsalt szerető

A volt idegenforgalmi tárcavezetőt, Maria Grapinit a román nyelv gyilkosaként ismerik. Az ALDE nevű párt politikusa rendszeresen fejti ki Facebookon magvas gondolatait – tele nyelvtani hibákkal. Nem egyszer olyan nyelvtani bakikat is vétett, amelyeket már egy közepes másodikos tanuló sem követ el. Bár a román sajtóban gúnyos hangú észrevételek jelentek meg a nyelvtudásáról, Grapinit mindez nem kedvetlenítette el, és még ma is folytatja nyelvtani hibákkal megtűzdelt kommentárjait a közösségi oldalon.

A Nemzeti Liberális Párt társelnöke, Alina Gorghiu a bukaresti körgyűrű pokoli forgalmáról panaszkodva keltett feltűnést. A román sajtó enyhén szólva furcsállta, hogy mindez újdonság a politikus számára, hiszen a jelenséggel már évek óta tisztában van mindenki, aki legalább egy alkalommal járt ezen az úton. Ráadásul a forgalomról felvett kis filmecskéjét is közzétette a Facebookon, amire számos gúnyos kommentárt kapott.

Iași polgármestere, Gheorghe Nichita köznevetség tárgya lett, miután a helyi rendőrséggel figyeltette meg szeretőjét, aki egy idő óta elutasította felettese közeledését. Az elöljáró utasításai szerint a civil ruhás rendőröknek arról is be kellett számolniuk, hogy hányat nyikorogott az ágy egy panzióban, ahol a hűtlen menyecske más férfiakkal hancúrozott. Emellett gps-t szereltetett az asszony gépkocsijára, kémprogramot mobiltelefonjára.

„Technokrata” (majdnem)miniszterek

A technokrata kormány igazságügyi minisztere lett volna Cristina Guseth, aki parlamenti meghallgatásán siralmas válaszokat adott a honatyák kérdéseire. A szakbizottság azonban jóváhagyta kinevezését – csak Dacian Cioloșon múlott, hogy Guseth mégsem lett tárcavezető, mivel a miniszterelnök pár óra múlva visszahívta még el sem foglalt tisztségéből.

Megmosolyogtató az a tény is, hogy a technokrata kormány egészségügyi minisztere egy alsóneműket reklámozó fiatalember, Andrei Baciu lett volna. Azon pedig már egyenesen hahotázni lehet(ne, ha mindez nem lenne annyira szomorú), hogy a kormányfő rendelkezésére álló értesülések szerint Baciu komoly kórházi tapasztalatokkal rendelkezik – kiderült azonban, hogy még csak gyakornok.

A bukaresti Colectiv klubban történt tragikus balesetet követően a Nemzeti Liberális Párt politikusa, Mihăiţă Calimente bakizott hatalmasat. A tűzesetet követő utcai megmozdulásokon a tüntetők a politikai osztály teljes megújítását sürgették – és nem kértek a Nemzeti Liberális Pártból sem. Mihăiţă Calimente ekkor kijelentette: ha a párt nem kell nekik, akkor szavazzanak majd a bolgárokra. Igaz, pártelnöke, Alina Gorghiu nyomban csattanós választ adott neki, leszögezve: akkor a legközelebbi választáson a honatya is jelöltesse magát Bulgáriában.

Az államelnöki hivatal vezetője, Dan Mihalache közröhej tárgyává lett a román sajtóban közölt fénykép miatt, amelyen egy fotelben szétterpeszkedve édesdeden aludt Klaus Johannis államfő szerbiai látogatása alkalmával. Mihalache arra hivatkozott, hogy ekkor Klaus Johannis és szerbiai kollégája, Tomiszlav Nikolics négyszemközti megbeszélést folytatott – ám a fotó akkor is kínos volt, hiszen a teremben számos magas rangú politikus, diplomata tartózkodott.

Egy elnöki év – több baki

Elnöki mandátumának első évében Klaus Johannis számos bakit elkövetetett. Tavalyi, februári párizsi látogatása alkalmából nevetségessé tette magát azzal, hogy felöltőjét – amelyet nem kapott ki kezéből nyomban a kormányőr – türelmetlenül gépkocsija tetejére hajította. A felöltőt végül is egy francia tiszt vette le az autó tetejéről, és adta oda a román kormányőrség parancsnokának.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésszakán mondott beszédében, a menekültekre utalva, Johannis összetévesztette a Földközi-tengert a Fekete-tengerrel. Az ortodox húsvét alkalmával az ortodox híveket „Cristos a înviat” köszöntéssel üdvözölte Fcebookon, ami – egyházi képviselők szerint – eléggé goromba tévedés, mivel Krisztus nevét románul Hristosnak írják.

Az ukrajnai eseményekre utalva a közösségi oldalon annak a véleményének adott hangot, hogy Európában, félévszázados európai béke után ismét ölik egymást az emberek. Klaus Johannis alighanem megfeledkezett a jugoszláviai háborúról, ahol szintén történt egy-két népirtás.

Klaus Johannis bosszantó hibákat követett el a kitüntetések osztogatásánál is. Így például Románia legmagasabb érdemérmét adományozta a vasgárdista elveket valló Octav Bjozának, akit a Volt Politikai Foglyok Egyesületének elnökeként tüntetett ki – megfeledkezve arról, hogy Bjoza éppen vasgárdista tevékenysége miatt került börtönbe.

De külön elnöki nyilatkozatban köszöntötte megalakulásának évfordulója alkalmából az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetemet, amelynek egyebek között minőségi munkáját emelte ki. Csakhogy az egyetem öt tanárát korábban hat és tizenhat évi börtönbüntetésre ítélték csúszópénzekért történő diplomaosztás miatt. Minderre ráadásul felfigyelt az olasz igazságszolgáltatás is, mivel az egyemtől 250 olasz állampolgár is diplomát kapott, anélkül, hogy egyetlen előadáson részt vett volna.

Kimaradt?