Ha beköszönt az új év, mindenki korcsolyázni megy Csíkszeredában

„Ú, de hideg van!” – ezzel a felkiáltással léptek ki vasárnap este többen is a csíkszeredai Vákár Lajos műjégpályáról, ami érhető is, tekintettel a bő húszfokos benti-kinti hőmérsékletkülönbségre. Január 1-3. között sokan választották a korcsolyázási programot a város szimbólumaként ismert létesítményben.

Tumultusnak is nevezhető ünnepi hangulatban vészelték át a csíkszeredaiak az évkezdő fagyokat. Az év első három napjának voltaképpen egyetlen városi szórakozása hagyományosan a műjégpályán meghirdetett korcsolyázás.

A zsúfoltság már az előtér teás- és pattogtatott kukoricás standjainak forgalmán is megmutatkozott. Hosszú sorokban várakoztak a korcsolyás vevők a harapnivalóra, és benn, a 11-12 fokban is vígan harapták a jégre lépések szüneteiben a standnál vásárolt hagymás, zsíros kenyeret.

Kilépéskor viszont mindenki hirtelen jól fejébe húzta a sapkáját, többnyire az „Ú, de hideg van!” felkiáltással. Ez nem is meglepő, hiszen kinn már a -20 Celsius fok körül járt a hőmérő higanyszála. Az általunk megkérdezettek közül többen is mondták: „jó volt kibújni a házból”, „megmoccanni”, illetve hogy a hangszórók zenéje mellett siklásnak nosztalgiahangulata is van.

Hodos Lászlótól, a jégpályát üzemeltető sportklub elnökétől a Maszol megtudta: közel 1000 korcsolyázó fordult meg a csíkszeredai műjégpályán az újévi korcsolyázás alatt. Mint mondta, ez a tavaly forgalomhoz képest 10 százaléknyi visszaesést jelent. Ez egyrészt a fagynak tudható be, másrészt tisztában vannak azzal is, hogy az 1975-ben épült jégpályát igen nehéz benn melegebbre kifűteni, hogy még kellemesebb legyen – magyarázta. Mint mondta, a további korcsolyázások programját később hirdetik meg, a bajnokság meccseinek beosztása után maradt szabad jég függvényében. Jó hír, hogy a belépő a tavalyi marad.

A bob- és szánkóedzőként ismert elnök szerint ez az összeg is inkább szimbolikus, hiszen, mint elmondta, nem a bevételért, hanem a csíki közönség megmozgatására, s a korcsolyázás népszerűsítésére nyújtják hagyományosan ezt a szolgáltatást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?