Így szólt Kolozsváron Edvin Marton 7 millió eurós Stradivariusa

A pénteken este 8 órakor kezdődő Kings on Ice előadás beharangozó sajtótájékoztatóján a kárpátaljai magyar származású világhírű Edvin Marton ízelítőt adott abból, hogy mire számíthatnak a Kolozsvár multifunkcionális sportcsarnokába kilátogató nézők.

Amint a művész elmondta, az 1699-ben készített aranyberakásos hangszert egy német üzletembertől kapta használatra. A befektető pár évvel ezelőtt 7 millió euróért vásárolta egy aukción a hegedűt.

A szervezők tájékoztatása szerint több mint 7000 jegyet adtak el a Jevgenyij Pljuscsenko és Edvin Marton nevével fémjelzett előadásra, csak a legdrágább, 290 lejes belépőkből maradt meg egy pár száz.

A sajtótájékóztatón jelen levő korcsolyázók - Philippe Candeloro, Johhny Weir és Jevgenyij Pljuscsenko elégedettségüket fejezték ki a 7300 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokban kialakított 900 négyzetméteres jégpálya minőségével kapcsolatban és fergeteges show-t ígértek.A kétszeres olimpiai bajnok Candeloro emlékeztette a látványos ugrásokról érdeklődő újságírónőt, hogy ő lesz az előadás legidősebb fellépője, ezért az akrobatikus mutatványokat ne tőle várjuk. Viszont előad egy műsorszámot, amiben a francia életörömnek állít emléket, ami - mint mondta - különösen aktuális a párizsi merényletek után. Az este 8 órakor kezdődő show-t Marcel Pavel és Paula Seling karácsonyi koncertje nyitja meg.

Jevgenyij Pljuscsenko a modern műkorcsolyázás talán legnagyobb személyisége, tízszeres orosz bajnok, hétszeres Európa-bajnok, háromszoros világbajnok műkorcsolyázó, a 2006-os torinói téli olimpia aranyérmese, 2002 és 2010 második helyezettje.
Edvin Marton a kárpátaljai Tiszaújlakon született Csűry Lajos néven. 9 évesen 500 jelentkező közül választották ki a világhírű Csajkovszkij zeneakadémiára. Tizenhét éves volt, amikor szüleivel Budapestre költözött. Mint a „korcsolyázók hegedűse” vált ismertté, elsősorban Jevgenyij Pljuscsenko révén, de többek között Pavuk Viktória, Stéphane Lambiel és a Totmianina–Marinin páros is korcsolyázott már a zenéjére. Hírnevét a Stradivarius hegedűnek is köszönheti, amelyet Kolozsvárra is elhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?