Ezek az idei év legnagyobb fenyegetései

Franciaország egykori elnöke, Francois Mitterand volt tanácsosa, Jacques Attali tíz pontban foglalta össze az idei esztendőben ránk váró veszélyeket.

Első helyen – nyilván, a tavalyi, Franciaország események hatására is – a terrorizmust említette a szakember. Szerinte 2016-ban minden emberi képzeletet felülmúló terrorcselekedetekre kerülhet sor. Ezzel a veszéllyel minden államnak szembe kell majd néznie, hiszen a terroristák bárhol akcióba léphetnek.

Mindemellett nagy valószínűséggel elhúzódnak majd a szíriai, jemeni és ukrajnai konfliktusok, ezek kihatása egyelőre még kiszámíthatatlan. Ugyanakkor újabb konfliktusok jelenhetnek meg, mindenekelőtt Indiában, Afrikában és a Dél-Kínai tenger övezetében. Utóbbi térség esetében a szigeteket hat ország követeli magának, Kína, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Vietnam, Tajvan és a Brunei Szultanátus.

A térségben szinte mindenki fegyverkezik, a tengeri hatalomként fellépni kívánó Kína ellensúlyozására pedig az Egyesült Államok és dél-ázsiai szövetségesei is elkezdték a felkészülést. Az ottani helyzet vallásos vagy laikus összecsapáshoz, de akár világháborúhoz is vezethet. Az idei évben ugyanakkor nem kizárt, hogy újabb államok szűnnek majd meg, elsősorban Afrikában. A „példát” Szomália vagy Szudán szétesése jelenti.

Grexit helyett Brexit?

Fenyeget az újabb, nagyszabású pénzügyi válság is – ez meghaladhatja a 2008-ban kirobbant krízist. A válságot nem a családok, hanem a vállalatok szintjén kiadott kölcsönök provokálhatják ki. A New York-i Third Avenue Alap nemrégiben máris befuccsolt.

Az Európai Uniót – de kihatásait tekintve talán az egész világot – fenyegeti a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése az európai közösségből. A közvélemény-kutatások, a felmérések csak nyomatékosítják ennek lehetőségét. A Grexitet – Görögország kilépését – egyelőre sikerült megelőzni, de nem lehet tudni, mi történik majd a konzervativizmusukról híres britek esetében.

Ez akár az Európai Unió széthullásával fenyegethet, akárcsak az uniós államok között, a „migránsveszély” elkerülése céljából emelt szögesdrót falak. Ezek amúgy sem tartóztatják fel a bevándorlókat, ám növelik a kölcsönös bizalmatlanságot az uniós államok között.

Az időjárás szeszélyei ugyancsak komoly gondokat okozhatnak az idei esztendőben. Az El Nino jelenség 2016-ban jelentősen felerősödik, szélsőségesre fordítva az időjárást, helyenként aszályokra kell számítani, másutt árvizek pusztítanak majd.

Járványok is leselkednek ránk

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vagy mutáns vírusok hatalmas járványokkal fenyegethetnek, amelyek ellen jó ideig nem létezne kezelés, nem lennének gyógyszerek. Számos ember meghalhat ilyen körülmények között, a világjárvány esetén az országok lezárnák határaikat.

A franciaországi helyzetet előre jelezve, prognózisa tizedik pontjaként Jacques Attali az államfőválasztást megelőző, tartalom nélküli politikai viták elmérgesedésétől, a franciaországi elit végzetes megoszlásától, a munkanélküliség súlyosbodásától tart. Igaz, Attali még nem adta fel a reményt, hogy előrejelzései nem válnak be, bár ehhez – mint mondta – csodára lenne szükség. Ez esetben viszont „a világ füle mellett elzúgnának” a veszedelmek.

Kína, Oroszország, kibernetikus fenyegetések

A globális kockázat-felmérésekre szakosodott Control Risks szerint 2016-ban a terrorfenyegetés, a kiegyensúlyozatlan politikai és gazdasági helyzet, a közel-keleti feszültség növekedése, a kibernetikus kockázatok, az Európai Unió tagállamainak bizonytalan helyzete jelentősen kihat majd a piacokra.

A Market Watch közvélemény-kutató intézet adatai szerint a világra Kína, Oroszország, a Közel-Kelet és a kibernetikus fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt. Oroszország hatalmas nukleáris potenciállal rendelkezik és megvannak a lehetőségei arra, hogy katonákat küldjön a világ bármely részére.  Gazdaságilag viszont igen gyenge, hiszen fő bevétel forrását a kőolajeladások jelentik, jelen pillanatban viszont csökken az energiahordozók ára. Oroszország a földgázexporttal igyekszik sakkban tartani Nyugat-Európát és Törökországot.

Kína viszont gazdaságilag igen erőssé vált, az ország viszont potenciális konfliktusforrássá vált, területi követelései miatt ugyanis ellentétei elmélyültek Japánnal, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal.

A Bloomberg viszont Kína gazdasági visszaesésével számol, ez pedig társadalmi konfliktusokhoz vezethet. A helyzetet súlyosbítja az a körülmény, hogy az Egyesült Államok hajókat küld a vitatott tengeri övezetbe, Washington minden bizonnyal azon lesz, hogy Kína-ellenes kormányt segítsen hatalomra Tajvanban.

Az előrejelzések tehát meglehetősen borúlátóak, és – Jacques Attalihoz hasonlóan – csak abban reménykedünk, hogy nem válnak majd valóra, az emberiség kellőképpen józan lesz és megtalálja a racionális eszközöket a fenyegetések elkerüléséhez. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?