Átfogó tűzvédelmi razziák Háromszéken

A háromszéki tűzoltók minden olyan helyet leellenőriztek, ahol több ember gyűlhet össze, mutatott rá György Alfonz ezredes. A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) parancsnoka szerint a bukaresti Colectiv klubban történt tragédiát követően átfogó ellenőrző akció zajlott az egész országban, amelynek során szórakozóhelyeket, diszkókat, klubokat, vendéglőket, bárokat, előadótermeket, mozikat vizsgáltak tűzvédelmi szempontból, de az iskolákat, kórházakat, templomokat és sportcsarnokokat is megvizsgálták.

Háromszéken 57 szórakozóhelyet, 20 előadótermet ellenőriztek, összesen közel 700 hiányosságot azonosítottak, 107 figyelmeztetést és 41 pénzbírságot róttak ki 167.500 lej értékben, összegzett György Alfonz ezredes. Hozzátette, hogy 38 menekítési gyakorlatot szerveztek, amelyeken 234 személy vett részt.

A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség parancsnoka elmondta, hogy 36 éve teljesít szolgálatot, de pályája során egyszer se találkozott olyan méretű katasztrófával, amilyen a bukaresti Colectiv klubban történt. Szerinte a rendezvényszervezőknek kell tudatosítaniuk, hogy életekkel játszanak, ha nem megfelelő helyre hívják a szórakozni vágyók tömegeit.

A tűzoltótiszt emlékeztetett, hogy a bukaresti tragédiát követően életbe lépett egy jogszabály, amely a Készenléti Felügyelőség számára lehetővé teszi, hogy bezárják a tűzvédelmi szempontból nem megfelelő helyeket. Hozzátette: Kovászna megyében egyetlen helyet se zárt be a hatóság, ellenben négy szórakozóhely tulajdonosa önként döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti a tevékenységet, míg biztonságossá teszi az általa vezetett helyet.

György Alfonz kifejtette: intézkedéseikkel nem akarják fékezni a gazdaságot, főként nem egy olyan megyében, ahol amúgy sem dübörög a gazdaság, viszont az érintetteknek mindent meg kell tenniük a biztonság érdekében. Az ellenőrzések során minden rendellenességet feljegyeztek, megoldásokat javasoltak, és határidőket adtak azok orvoslására. Büntetéseket legtöbb esetben akkor adtak, ha második ellenőrzésre se sikerült rendezni a hiányosságokat. Legtöbb esetben improvizált elektromos berendezések és eltorlaszolt kijáratok voltak a veszélyforrások.

György Alfonz szerint a sepsiszentgyörgyi sportcsarnok illetve iskolák, kórházak és templomok régen épületek, azok tűzvédelmi engedélyezése nem lehetséges, viszont ezek esetében az a fontos, hogy meg legyen szervezve a menekítés, és legyenek szakemberek, akik ezt irányítják. A templomokban sok a fa és textilanyag, és az improvizált elektromos berendezés, amelyek kockázatot jelenthetnek, mondta a tűzoltó ezredes, aki szerint baj esetén a pánik veszélyesebb, mint a tűz, ezért fontos, hogy a személyzet meg tudja szervezni a szakszerű menekítést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?