Kétnapos karácsonyi vásárt szerveztek Csíkszeredában

Kézműves sajtok széles választékát, házi kenyerek és ünnepi asztalra való válogatott finomságokat kínált több mint száz termelő a hétvégi karácsonyi vásárban.

A hagyományos és helyi termékek népszerűsítése céllal szervezett hétvégi vásárt Csíkszeredában december 18–19-én a Hargita Megyei Agrárkamara A Szabadság-téren több mint száz termelő kínálta portékáit. A hangszóróból áradó székely muzsika hátterével kísérve sokan kóstolókat is kínáltak: forgalmas volt a hústermékek és sajtok standjai. Utóbbinál az érlelt és ízesített sajtok mellett mozarella-különlegességeket, például csípőset is lehetett vásárolni. A standoknál sajtos pogácsákkal kínálták a meg-megállókat, ecsetelve a sajtok erényeit.

A hagyományos pékségek is kiköltöztek a térre, de egyéni vállalkozók is már 4,5 lejért kínálták a sima kalácsot, a bejgliket 9,5-12 lej között lehetett beszerezni. Változatos volt a mézes standok sora is, ahol nyelvhegynyi adagban az egyik különlegességet, a ritka galagonya-mézet is megkóstolhatták az érdeklődők.

Az élelmek mellett kézműves népi termékek széles sorából lehetett válogatni, ruházattól ékszerekig. A vásárban jelen volt Bács-Kiskun megye – Hargita megye testvérkapcsolata - önkormányzata is, turisztikai népszerűsítő kínálatával. A Hargita megye testvérmegyéjéből érkezők standjánál hatalmas salátafejeket lehetett látni, s a zöldségtermésből, szörpökből lehetett kóstolgatni.

A kerámiák standjain „fütty” néven kínálták a cserépmadarat, és sok gyereket vonzott a csíkszépvízi társulat Betlehemes-játéka is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?