Rekonstruálták, hogy nézhetett ki valójában Jézus

A törvényszéki antropológia segítségével próbáltak választ adni arra, hogy nézhetett ki valójában Jézus - olvasható a Múlt-kor magazin internetes oldalán.

A rekonstruállással Richard Neave próbálkozott meg, aki több híres történelmi személyiség – többek között Midasz király, Nagy Sándor és annak édesapja, II. Philipposz makedón király – arcának rekonstruálására is kísérletet tett.

Mindezt a kétezres évek elején, a BBC egy dokumentumfilmben bemutatta, ám Neave professzor valósághű Jézus-portréja a napokban valamiért újra elkezdett terjedni a közösségi portálokon. Talán azért, mert nyakunkon a karácsony.

A Neave által vezetett kutatócsoport a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálem környékén élők földi maradványait vette górcső alá. A szakértők három koponyát elemeztek komputeres tomográfia segítségével, a művelet során a csontokat röntgen-sugarak által digitálisan „felszeletelték”, így feltárták a koponyák legapróbb részleteit is. Ezt követően különböző számítógépes programok segítségével a kikutatott információ alapján kikövetkeztették az egykori arcokon lévő lágyszövetek vastagságát, vagyis az izmok és a bőr viszonylag pontos elhelyezkedését. A feltárt antropológiai adatok felhasználásával egy szoftver megalkotta az arcok háromdimenziós rekonstrukcióját.

Több tucatnyi régészeti lelet, egyéb korabeli feljegyzés, bibliai utalás és a zsidó hagyományok alapján a kutatók úgy vélik, Jézusnak sötét színű haja, valamint dús szakálla. Habár a legtöbb festmény hosszú hajjal ábrázolja, Neave  szerint rövidre vágott, göndör haja lehetett Krisztusnak. Mindezt pedig Szent Pál apostol a Korintusiaknak írt első levelének egyik megjegyzésére alapozta: „Nem tanít-e maga a természet arra titeket, hogy ha a férfi hosszú hajat növeszt, szégyenére válik? Ha viszont az asszony növeszti meg a haját, díszére van, mert haját fátyol gyanánt kapta.” (1Kor 11.15) Továbbá több korabeli feljegyzés is azt tükrözi, hogy az első században a palesztinai térségben a rövidebb haj volt a divat.

A régészeti maradványok elemzése azt mutatja, hogy a sémi törzsből származók átlagmagassága Jézus idejében 155 centiméter volt, súlyuk pedig 50 kilogramm körül mozgott. Az ácsként dolgozó Jézus a mesterségéből kiindulva a szabadban dolgozott, a feltételezések szerint izmos és fizikailag is fitt lehetett, a szabad levegőn töltött idő a kutatók szerint az arcán is meglátszódhatott, amely alapján akár többnek látszódhatott 30-33 éves koránál. Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy Jézus arca néz vissza ránk a fenti képről, ám a kutatók szerint az ábrán látható, sötétebb bőrű, rövid göndör hajú férfi jobban hasonlíthat Krisztusra, mint az eltelt kétezer év művészei által megalkotott Jézus-kép. A hit szempontjából ugyanakkor nem az a fontos, hogy mit mond egy orvosszakértő.

Kimaradt?