Felgyújtják a Colectiv klub hasonmását, laboratóriumi körülmények között

Szokatlan kísérletre készülnek szerdán Bukarestben az országos bányabiztonsági kutatóintézet (INSEMEX) szakértői. Ellenőrzött körülmények között felgyújtják a fővárosi Colectiv klub pontos mását, hogy kiderítsék, mi vezetett az eddig 62 halálos áldozatot követelő tragédiához.

A kísérletre kiszemelt helyiséget úgy rendezték be, ahogyan a szórakozóhely kinézett a tűzvész estéjén: ugyanazt a bútorzatot és hangszigetelő szivacsot használják, és ugyanazokat a pirotechnikai eszközöket vetik be, amelyek szikrái október 30-án, a Goodbye to Gravity koncertje közben lángba borították a termet – írja igazságügyi forrásokra hivatkozva a Mediafax.

A szakértők arra kíváncsiak, honnan indult a tűzvész, és miként terjedtek a lángok a szórakozóhelyen. A kísérlet eredménye része lesz egy szakértői véleményezésnek, amelyet a bűnvádi nyomozást folytató ügyészség rendelt el a Colectiv-tragédia ügyében. Az eseményen tűzoltók és ügyészek is jelen lesznek.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték miatt lobbant lángra a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelése. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Kapcsolódók

Kimaradt?