Újabb rangsor élére került a Babeş–Bolyai Tudományegyetem

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 97. helyet foglalja el abban a 200 felsőoktatási intézményt listázó rangsorban, amely az úgynevezett BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) és a feltörekvő gazdaságok országainak egyetemeit rangsorolja.

Nemzetközi szinten a BBTE a 97. helyen az athéni Nemzeti Műszaki Egyetemmel osztozik, előtte egy-egy kínai és indiai egyetem végzett (mindkettő a 95. helyen), míg utána egy orosz, illetve tajvani felsőoktatási intézmény következik (mindkettő a 99. helyen).

A The Times Higher Education World University Rankings szakportál által összeállított listán a romániai egyetemek közül a BBTE áll a legelőkelőbb helyen, a Bukaresti Egyetem a 146., a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem pedig a 150. helyet foglalja el. A BBTE elsősorban azért előzi meg a hazai egyetemeket, mert lényegesen több helyen hivatkoznak rá tudományos munkákban, (az adatokat az Elsevier, a világ legnagyobb tudományos adatbázisának szolgáltatója alapján állították össze).

13 mutatót vettek figyelembe

A The Times Higher Education World University Rankings 13 mutató figyelembevételével állította össze a rangsort: az oktatás minőségét (oktatási környezet), a tudományos kutatások során elért eredményeket (kötetek, bevételek és előmenetelek), ezek hivatkozásának gyakoriságát (a kutatás hatékonysága), a nemzetköziséget (oktatók, hallgatók és kutatók), valamint az iparból származó bevételeket (tudástranszfer) is mérik.

A 200-as listát a kínai Pekingi Egyetem vezeti. A magyarországi egyetemek közül a legelőkelőbb helyet, a 64.-et a budapesti Semmelweis Egyetem foglalja el, míg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 112. helyen szerepel a rangsorban.

Mint korábban megírtuk, a Best Global Universities Rankings listája szerint az ország legjobbja lett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem.A 40,7 pontot kapó intézményt az országban a Bukaresti Egyetem követi 39,8 ponttal, a harmdik helyezett pedig a szintén fővárosi Műszaki Egyetem, 34,8 ponttal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?