Kevesen vonultak utcára Beke István igazáért Sepsiszentgyörgyön

A második napon felére apadt Sepsiszentgyörgyön a merényletgyanúval őrizetbe vett Beke Istvánnal szolidarizálók  száma. Szerdán mintegy százan gyűltek össze az új főtéren.

A  megmozdulást kezdeményező Bedő Zoltán közíró keserűen állapította meg, hogy a tiltakozók kevesebben vannak, mint egy nappal korábban, és leszögezte: az a nép, amely nem tud kiállni magáért, halálra van ítélve.

Bedő Zoltám arra kérte az embereket, hogy civilizáltan viselkedjenek, és ne skandáljanak oda nem illő, szélsőséges jelmondatokat. Felszólalt Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke is, aki hangsúlyozta: Romániában csak a Securitate követett el terrorcselekményeket, 1989 decemberében, a marosvásárhelyi fekete március során is a titkosszolgálat uszított és gyilkolt.

A menetoszlop ugyanazon az útvonalon vonult fel, mint egy nappal korábban, tehát a Bodok szálló felé, a Körösi Csoma Sándor utca sarkánál, majd végig a Gábor áron utcán, a prefektúra felső felénél, majd a Kórház utca alsó felén a Törvényszék felé, és onnan vissza a főtérre.

Mint ismeretes, Bedő Zoltán egy hétre váltott engedélyt a gyülekezésre, ám elmondása szerint azt minden héten megújítja. Addig tervezi, hogy utcára hívja az üggyel szolidarizálókat, amíg igazságot szolgáltatnak Beke Istvánnak. Kézdivásárhelyen már nyolcadik napja vonulnak utcára a terrorügy miatt.

Különben a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) kedden az utcán pénzadományokat gyűjtött Beke István perköltségeinek kifizetésére. Bereczki Kinga szerdán bejelentette, hogy összesen 1201 lej gyűlt össze, és a HPress standjainál elhelyezett gyűjtődobozokban tovább fogadják az adományokat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?