Sepsiszentgyörgyi tüntetés Beke Istvánért: „Minden székely felelős minden székelyért”

A vártnál jóval kevesebben, közel kétszázan vonultak utcára kedden Sepsiszentgyörgyön, a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott kézdivásárhelyi Beke Istvánnal szolidarizálva. Többen gyertyát vagy csillagszórót gyújtottak „itt a bomba” felkiáltással, néhány székely zászló is előkerült.

 Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke kék-arany színű szalagot osztogatott, amit a tüntetők a karjukra kötöztek. „Minden székely felelős minden székelyért” táblát emeltek magasba.

A közhangulat alakulásához az is hozzájárult, hogy a Székely Hírmondó napilap hétfőn interjút közölt Hodor Istvánnal, a HVIM egyik helyi tagjával, aki elismerte, hogy egy októberi baráti beszélgetésen valóban szóba került egy játékbomba beszerzése a hétvégenként közösen űzött airsoft (műanyaglövedékű légfegyver) sportjátékhoz, ám Beke István azt mondta, hogy ezt ő házilag is el tudja készíteni. A férfi megerősítette, hogy a beszélgetésen valaki azt is felvetette, hogy ezzel a játékbombával akár december elsején is robbanthatnának egyet. A nyilatkozó szerint azonban csak viccről volt szó, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, "milyen hasast vágnának a felvonuló katonák". Azt is hozzátette: tudták, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket, és bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy mennyire figyelik őket.

Az utcai megmozdulást kezdeményező Bedő Zoltán közíró érdeklődésünkre elmondta, meghatározatlan időre akart gyülekezési engedélyt kiváltani, ám ezt a törvény nem teszi lehetővé, ezért hetente megújítja kérését. „Addig vonulunk utcára, amíg igazságot szolgáltatnak”- fogalmazott Bedő Zoltán. Szerinte románok is csatlakozhatnak, „hiszen nincs magyar és román igazság, csak igazság van”.

A háromszéki hatóságok ugyanakkor a törvényre hivatkozva nem engedélyezték, hogy a menetoszlop a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) elé vonuljon, mert a katonai létesítmények közelében gyülekezési tilalom van érvényben.

Kivédeni a hatalom packázásait

Sepsiszentgyörgy új főterén Bedő Zoltán fogalmazta meg a gondolatait. Szerinte össze kell fogni, és ki kell védeni a hatalom packázásait. „Huszonhat évvel ezelőtt itt ezen a téren néztünk szembe a fegyverekkel, nem gondoltam volna, hogy 26 évvel később ugyanazokért a célokért újra kénytelenek leszek itt állni”- mondta a szónok.

A menetoszlop az új főtérről a Bodok szálló felé indult, nem fordultak be a Körösi Csoma Sándor utcába a SRI székháza felé, ám a sarokról skandálták, hogy „Hazudik a SRI!”, „Beke Isti ártatlan!” „Korrupt román hatalom” és „Engedjétek szabadon!”.

„Nem vagyunk terroristák!”

Rendőrautós felvezetéssel és kísérettel a menet a Gábor Áron utcán haladt tovább, megálltak a prefektúra épülete előtt, „Nem vagyunk terroristák!” - kiáltották, majd a Törvényszék épülete előtt azt hogy „Bizonyítékokat akarunk!”. Közben elhangzott, hogy „Aki magyar velünk tart!”.

A tömeg visszatért a főtérre, ahol a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget a megmozdulás. Az sepsiszentgyörgyi tiltakozó akciót a következő napokban is megismétlik. A város főterén gyülekeznek naponta 16 órakor.

Egyébként a nap folyamán a Háromszéki Közösségi Alapítvány adományokat gyűjtött Beke István családjának megsegítésére. Öt- és tízlejesekből mintegy ezer lej gyűlt össze. Egy adományozó Brassóból utazott fel Szentgyörgyre, hogy 200 lejjel segítse Beke családját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?