A Nemzeti Művelődési Intézetnél tett látogatást egy erdélyi szakemberekből álló delegáció

A budapesti Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) meghívására az intézet országos struktúráját, működési rendjét és programjait ismerhette meg a RMDSZ kulturális és társadalomszervezési főosztályának képviselőiből, az Erdélyi Közművelődési Egyesület (EMKE) tagjaiból, valamint a székelyföldi kulturális intézmények vezetőiből álló delegáció.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke a szakmai tapasztalatcsere célját tekintve kiemelte: „több hasonlóság is mutatkozik a magyarországi és romániai megyei és helyi kulturális intézmények lehetőségei és nehézségei tekintetében. Ezeket a tapasztalatokat, működő közösségfejlesztési programokat, mintaprojekteket szeretnénk jobban megismerni, egyes elemeivel javítva a saját tevékenységünket.” Hozzátette: „ugyanakkor fontos erősíteni a romániai országos és regionális kulturális, művelődési intézményeket vezető szakemberek közötti párbeszédet és együttműködést, amelyre ez a szakmai látogatás jó lehetőséget biztosított.”

A Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Polyák Albert az intézet bemutatásakor rámutatott: „a kultúra társadalmunk összetartó hálója. Feladatunknak tekintjük az ország megyei és települési szintű művelődésszervezés módszertani hátterének biztosítását, és célunk, hogy a közművelődést elismert szakmaként fogadtassuk el a társadalommal. Ennek érdekében indult három éve a kulturális közfoglalkoztatási program is, amely anyagi forrást, infrastruktúrát és szakmai segítséget biztosít kulturális tevékenységet vállaló, munkahellyel nem rendelkező személyek számára.”

Széman Péter, az EMKE elnöke hangsúlyozta: „a Nemzeti Művelődési Intézet több éve szakmai partnere az EMKÉ-nek. Tavasszal Árkoson, közös programként, elkezdődött a közművelődési intézményvezetők, szakemberek továbbképzése, amelyet a jövő évben bővíteni kívánunk. Az értékfeltárás, kiállítás-szervezés, hátrányos helyzetűek kulturális tevékenységekbe való bevonása, egészségkultúra fejlesztése, valamint többfunkciós kulturális terek működtetésének kérdése mind olyan témák, amelyek továbbképzési programok által előrevinnék a közösségszervezés jelenlegi helyzetét.”

A tapasztalatcserét jövőre az NMI romániai meghívásával kívánják folytatni, ahol az egyes helyszíneken feltérképeznék az együttműködés újabb lehetőségeit.

Kimaradt?