Hogyan működik az Iszlám Állam?

Világméretű összefogás körvonalazódik az Iszlám Állam ellen, elsősorban a párizsi támadást követően. A terrorszervezetnek egyebek között az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Törökország, az európai nagyhatalmak üzentek hadat.

Legveszélyesebb, legjobban finanszírozott terrorszervezet

Az Iszlám Állam, más néven Iraki és Levantei Iszlám Állam vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (angolul: Islamic State of Iraq and al-Sham, vagy Islamic State of Iraq and Syria, mindkettő kiadja az ISIS rövidítést) szunnista dzsihádista szervezet, amely a világ legjobban szervezett, legveszélyesebb, és legjobban finanszírozott terrorszervezete. Az ISIS egyes elméletek szerint azért jöhetett létre, mert a NATO és szövetségesei szunnita szervezetet létrehozva akarták megsemmisíteni a libanoni síita Hezbollah ellenállási mozgalmat.

Az ISIS kalifátusnak kikiáltva magát a világ minden muszlimja fölött vallási fennhatóságot követel, a világ muszlimok által lakott régióinak jelentős részét közvetlen politikai fennhatósága alatt kívánja egyesíteni, Levante térségből kiindulva. Ez magában foglalja Törökország déli részét, Ciprust, Jordániát, Palesztinát, Libanont és Izraelt.

Az ISIS az iszlám erkölcsi és vallási vezérelveinek szélsőséges értelmezéséről, és a saria törvényeinek radikális és önkényes alkalmazásáról is ismert, mindennek alapján brutális erőszakot alkalmaz, elsősorban az iszlám vallás síita irányzata és a keresztény hit követői ellen.

Ibrahim kalifa és a saría

Az ISIS, mint szervezet a szíriai polgárháborúban erősödött meg, erőskezű vezetője, Abu Bakr al-Bagdadinak tulajdoníthatóan. Eredeti célja egy kalifátus létrehozása volt Irak szunnita többségű területein. A szíriai polgárháború során igényét kiterjesztette Szíria szunnita többségű területeire is. 2014. június 29-én kikiáltották a kalifátust, és felvették az Iszlám Állam nevet, Bakr al-Bagdadi pedig Ibrahim kalifává változott.

Az Iszlám Állam azonban nem úgy állam, mint például az európai államok, hanem annak a politikai iszlám szerinti értelmében. Az Iszlám Állam olyan terület, amelyet Mohamed próféta utóda irányít, lakói az iszlám vallás követői, a törvény pedig a saría. Az állam szó csak hellyel-közzel írja le a lefordíthatatlan arab kifejezést.

Jóllehet az ISIS nincs hiányában a pénznek, és amerikai fegyverekkel rendelkezik, hatalmuk mindössze néhány városra és lakatlan sivatagra terjed ki.

Az Iszlám Állam kapcsolatrendszere azonban a világban egyre szerteágazóbb. A nigériai Boko Haram nemrégiben maga is hűségesküt tett a terrorszervezetnek, amelynek egyik fő célja a kizárólagosan muzulmán Nigéria megteremtése. Idén februárban az al-Kaida terrorszervezet több tagja is csatlakozott az ISIS-hez, márciusban az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű csoport is felesküdött az ISIS-re.

Nyelvét veszítheti, aki Daesh-ként emlegeti

Az Iszlám Állam fegyveresei főként helyi arabokat tömörítenek, de igen sok külföldi önkéntesük van, így bizonyítottan számos nyugat-európai és amerikai muzulmán is hívük lett, a környező közel-keleti és távolabbi muszlim országokból is csatlakoztak hozzájuk, de pakisztániak, afgánok, csecsenek, bosnyákok és albánok is harcolnak soraikban.

Az ISIS tagjai beszivárogtak az  Európai Unióba is, ahol – szerintük – már 4000 aktív terroristájuk létezik.

Az ISIS legkomolyabb és leghősiesebb ellenségei a kurdok, akik ellenségeikről beszélve csakis az angolszász média kedvéért használják az ISIS megnevezést, egyébként Dáásnak hívják őket. Ez az Iraki és as-Sám-beli Iszlám Állam nevének arab rövidítése, angolul Daesh-nek írják. Ellenségeik – most már a nyugati államok képviselői is – ezen a néven emlegetik az ISIS-t, amely most azzal fenyegetőzik, hogy levágja a nyelvét mindazoknak, akik a Daesh nevet használják.

50 ezer dollár egy terrorakció

Pénzekhez az ISIS több úton jut hozzá. A meghódított iraki és szíriai területeken például adót vet ki a lakosságra, Rengeteg pénzhez jut a kőolaj-kereskedelemből, valamint a régészeti emlékek eladásából, és nagy összeget szed be a túszokért kapott váltságdíjakból is. A Financial Times októberi felmérése szerint csupán a kőolaj eladásából naponta 1,5 millió euróra tesz szert.

Az ISIS mintegy 200 ezer fős hadsereggel rendelkezik. Egy tavalyi ENSZ-jelentés szerint soraikban 15 ezer külföldi harcol, 80 különféle országból, az amerikai hírszerzés idén februárjában már 20 ezerre becsülte ezt a számot, az ENSZ idei jelentésében már 100 országból származó 25 ezer emberről beszélt. A szervezetet mintegy 60 más terrorcsoport támogatja.

Az ISIS igen fejlett propaganda-gépezettel rendelkezik, ennek segítségével toborozza új tagjait is. Terrorakcióit a külföldi országokban helyi híveik segítségével szervezi meg, ezek ugyanis kiterjedt kapcsolatban állnak a helyi alvilággal, radikális szervezetekkel és maffiával.

Egy-egy külföldi terrorakció megszervezése egyébként nagyon kevés pénzbe kerül, ez nagymértékben függ az akcióban részt vevő személyek számától és a felkészítéstől. Szakértők szerint a mostani, párizsi támadás nem került többe 50 ezer dollárnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?