Csíkszeredában is vizsgálódnak a hitelígéretek ügyében

Csíkszeredáig nyúlnak annak a csalási ügynek a szálai, amelyben a prahovai hatóságok öt személy ellen indítottak vizsgálatot csalás, uzsoráskodás és jogtalan hitelezési tevékenység miatt. Az ügyészek szerint a vizsgált személyek több mint 350 ezer lejt csaltak ki megközelítőleg 300 személytől, nagyobb összegű hitelek ígéretével.

A csalók módszere a következő volt: nagyobb pénzösszeget ígértek a hozzájuk fordulóknak, ehhez azonban az ügyfélnek előre ki kellett fizetnie a hitel néhány havi részletét. Erről szerződést is kötöttek, ami alapján sokan be is fizették az első havi részleteket, az ígért pénzt azonban sosem kapták meg.

A romániai hatóságok „magyar Caritas” néven emlegetik ezt a csalási módszert, mivel az elmúlt évtizedben már több esetben is indult kivizsgálás magyarországi állampolgárok ellen a hasonló csalások miatt.

A Prahova megyei ügyészek öt személy ellen indítottak vizsgálatot, akik ez év júniusában Prahovában és a környező megyékben szedték áldozataikat. Hétfőn Csíkszeredában, Kolozsváron és Bukarestben is házkutatásokat tartottak, és mintegy 50 személyt hallgattak ki.

Hasonló tevékenységű cégek korábban Kolozsváron és Temesváron is működtek. Ezekben az esetekben is a több tucat rendőrségi feljelentés nyomán hatóságok vizsgálat indult, mert a szerződésben ígért hitelt egyetlen ügyfél sem kapta meg. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?