Lemondott belügyminiszteri tisztségéről Gabriel Oprea

Távozik a kormányból Gabriel Oprea, a politikus hétfőn lemondott belügyminiszteri tisztségéről – adta hírül a Hotnews.ro. A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNRP) elnöke így a miniszterelnök-helyettesi posztját is elveszítette. A hírt megerősítette a szenátus házbizottsága is.

Frissítés: Klaus Johannis hétfőn alá is írta Oprea lemondását. Az államfő Sorin Cîmpeanu ügyvezető kormányfőt bízta meg a belügyi tárca ideiglenes irányításával. 

Oprea a múlt héten – Victor Ponta lemondásának bejelentését követően – még részt vett az utolsó kormányülésen, ami után közölte: ez volt az utolsó kormányülés, amelyen ő is jelen volt.

Gabriel Oprea gyakorlatilag már csak papíron volt belügyminiszter, a belügyi tárca vezetője már pénteken felhatalmazott egy államtitkárt a miniszteri hatáskörök gyakorlására.

Mint ismert, az utóbbi napok tüntetéssorozatának egyik kirobbantója éppen a kormányfő-helyettesi tisztséget is betöltő belügyminiszter volt. Maga Victor Ponta is azt nyilatkozta: voltaképpen átvállalta lemondásával a felelősséget Gabriel Opreától a motoros rendőr haláláért és a bukaresti tragédiáért, az UNPR elnöke ugyanis nem volt hajlandó felállni a történtek ellenére sem a bársonyszékből.

Kapcsolódók

Kimaradt?