Román civilek: Legyen a szentgyörgyi városzászlón dák jelkép is

Ellenzi a sepsiszentgyörgyi városzászló tervét a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. A szervezet hétfőn beadványban kérte az önkormányzatot, hogy a lobogón helyezzenek el valamilyen dák leletre vagy érmére vonatkozó heraldikai jelképet, amely a román közösség jelenlétét szimbolizálná.

A románok civil fóruma kifogásolja, hogy a sepsiszentgyörgyi városzászló közvitára bocsátott három változata kizárólag magyar etnikai szimbólumokat tartalmaz, így nem reprezentatív a térségben élő 25 százalékos románság számára. A sepsiszentgyörgyi tanács múlt heti ülésén ugyancsak a városzászló tervezete ellen szólalt fel Rodica Pârvan szociáldemokrata tanácstag is, aki egy olyan bizottság létrehozását kérte, amelyben a román közösség képviselői és heraldikai szakemberek is jelen vannak.

Antal Árpád polgármester rámutatott, hogy a közvitára bocsátott városzászló tervei szakmailag megalapozottak, hiszen azokat Szekeres Attila István heraldikus készítette, másrészt a közmeghallgatáson a három változat közül bárki kiválaszthatja a neki tetszőt, vagy javasolhat egy negyedik változatot is. A polgármester kifejtette: nincsen rendben, hogy sok településnek és megyének van már saját zászlaja, csak a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatokat perelik emiatt a prefektusok.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy a város címerét már 2007-ben elfogadta a Román Akadémia címertani bizottsága és a kormány, azon nem módosítanak, így már csak az a kérdés, hogy milyen legyen a zászló, amire a címer kerül. Hozzátette: Sepsiszentgyörgy címerében a nap és a hold a románok számára is üzen, hasonlóan szerepel rajta az ortodox vallásban is tisztelt Szent György.

A zászlóterveket egyébként hétfőig lehetett tanulmányozni és véleményezni a városháza ügyfélszolgálati irodáján. A három változaton közös elemként szerepel a város címere, amely a székely zászlóhoz hasonló kék-arany alapon fekszik. A Cristus spes mea, azaz a Krisztus az én reménységem jelmondat a kereszténység üldöztetésének idejére, tehát Szent György korára utal.

Hol a következetesség?

Mint arról korábban beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy 2008-ban már elfogadott városzászlóját a törvényes határidő lejárta után – hat hónap helyett négy évvel – támadta meg a bíróságon Kovászna megye akkori prefektusa, Codrin Munteanu. Alapfokon a Kovászna megyei törvényszék 2012-ben elutasította a kormánybiztos keresetét, éppen arra hivatkozva, hogy elkésett a pereskedéssel. Ezt követően az ügy a brassói táblabíróságra került, amely tavaly törvénytelennek minősítette a lobogót.

A pereskedés során a sepsiszentgyörgyi önkormányzat felkérésére több mint 2300 magánszemély és civil szervezet csatlakozott a perhez. A perbe a prefektúra oldalán belépett a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma is: azzal érvelnek, hogy a sepsiszentgyörgyi lobogó egyébként is diszkriminatív, hiszen nem szerepel rajta a román közösségre vonatkozó szimbólum.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt követően készítette el az újabb határozattervezetet, hogy egy új jogszabály rendezte a települések zászlóhasználatának ügyét.

Kapcsolódók

Kimaradt?