Új szórvány cselekvési tervet fogad el az RMDSZ

Új szórvány cselekvési terv elfogadását jelentette be Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn a Magyar Szórvány Napja alkalmából.

"A szórványért nem elég aggódni, hanem dolgozni is kell. Ez az elv vezérelt bennünket akkor, amikor 2011-ben egy konkrét, megvalósítható és számon kérhető cselekvési tervet dolgoztunk ki, ennek mentén folytatjuk a kongresszusunkon meghirdetett újratervezést is, amelynek részeként új irányvonalakat tartalmazó szórvány cselekvési tervet mutatunk be november 15-én" – vázolta az idei Magyar Szórvány Napja prioritását Hegedüs Csilla.

A kulturális szakember a szórványvidék sikerének, mérföldkőnek tartja, hogy a tavaly decemberi Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát követően, múlt héten a magyar országgyűlés elfogadta Kelemen Hunor szövetségi elnök azon javaslatát, hogy nemzeti ünnepnap legyen Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja.

„Annak érdekében, hogy a cselekvési terv reális kérdésekre, problémákra adhasson választ, az elmúlt hónapban konzultációsorozatot indítottunk, amely során arra kértünk minden magyar embert, hogy keressen fel bennünket, ötleteivel segítse az RMDSZ szórványvidéken végzett munkáját” – emlékeztett Hegedüs Csilla arra az RMDSZ-kezdeményezésre, amelyet az „aggódás helyett cselekedjünk közösen” elvre épített.

Elmondta, minden olyan véleményt belefoglaltak az újonnan kidolgozott szórvány cselekvési tervbe, amely a szórványban élő magyar emberek jólétének megteremtéséhez járul hozzá. „A magyar szórvány társadalmunk egyik legfontosabb ügye, nemzeti identitásunk megőrzése össztársadalmi odafigyelést, összefogást igényel, ezért az RMDSZ hangsúlyosan foglalkozik ezzel a kérdéskörrel” – tette hozzá.

Az ügyvezető alelnök rámutatott: akárcsak 2011-ben, a kultúra és társadalomszervezés, oktatáspolitika, ifjúság, valamint sajtó területeken fogalmaz meg cselekvési tervet a Szövetség, a szórvány megerősítésének céljából. A vasárnapi, temesvári központi rendezvényen továbbá sikeres közösségépítő projektjeiket ismertetik az RMDSZ tisztségviselői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?