Háromszéken is ellenőrzi a klubokat a Készenléti Felügyelőség

A háromszéki szórakozóhelyek, vendéglők, előadástermek és bevásárlóközpontok tűzvédelmi rendszereit ellenőrzi a Készenléti Felügyelőség (ISU), tájékoztatott hétfőn Marius Tolvaj.

A hatóság szóvivője szerint az átfogó razziára azt követően kerül sor, hogy a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett szerencsétlenség következtében a kormány elfogadta azt a rendeletet, amelynek értelmében a tűzoltóság ideiglenesen bezárhatja azokat a helységeket, amelyek nem tesznek eleget a tűzvédelmi szabályoknak. A szabálytalanságokért akár 100 ezer lejes bírság is járhat.

Értesülésünk szerint Háromszéken több szórakozóhely is önként bezárt, és próbálja pótolni a hiányosságokat. Marius Tolvaj arra hívja fel az érintettek figyelmét, hogy a 2006/1739-es kormányhatározatban és kiegészítésében megtalálhatnak minden információt a tűzrendészeti követelményekről.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség parancsnok helyettese, Liviu Simonca - még a bukaresti katasztrófa előtt – egy szeptemberi sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy sokszor életveszélyesen túlzsúfoltak a háromszéki szórakozóhelyek. Tájékoztatása szerint előfordult már, hogy egy száz férőhelyes klubba akár négyszáz szórakozni vágyó fiatalt is beengedtek, így baleset esetén emberéletek kerültek volna veszélybe, mert nincs ahhoz elegendő kijárat, menekülési útvonal, sőt hiányzik a hidegvérét megőrizni képes biztonsági szakember is, aki irányítani tudná a menekítést.

Liviu Simonca rámutatott: külföldön gyakran látni a klubok, diszkók előtt, hogy sorokban állnak a vendégek, és a biztonságiak a helyiség kapacitását figyelembe véve csak annyi embert engednek be, ahány elhagyja az épületet. A tűzoltótiszt szerint az ellenőrzések során nem irgalmaznak senkinek, aki fiatalok életét veszélyezteti a tűzvédelmi szabályok megszegésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?