Sepsiszentgyörgyön fáklyás felvonulással emlékeztek ’56-ra

Sepsiszentgyörgyön több százan emlékeztek az 56-os forradalomra és vettek részt a fáklyás felvonuláson.

Délelőtt az 1956/­os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés keretében megkoszorúzták a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis feliratú emléktáblát, valamint Szalai Attila ’56-os mártír Csíki utcai emléktábláját. A Kommunista diktatúra áldozatainak emlékházában nyílt nappal idézték fel az erdélyi emberek meghurcoltatását, majd a városközponti 56-os emlékparkban tartottak emlékműsort.

Klárik László, az RMDSZ háromszéki szenátora beszédében rámutatott: ma az egész világ fejet hajt Magyarország és a magyar nemzet előtt, amely ’56 októberében jelesre vizsgázott hitből, bátorságból, szabadságszeretetből és demokráciából. Elmondta, itthon, szűkebb pátriánkban azt tapasztaljuk, hogy drágán mérik a jogokat és a szabadságot, meg akarják tiltani, hogy elénekeljük nemzeti imánkat, megkérdezésünk nélkül megváltoztatják a kovásznai kórház magyar nevét, nem használhatjuk szimbólumainkat és Marosvásárhelyen nem lehetnek kétnyelvű utcanévtáblák, így elmondhatjuk, hogy veszélyben van az, hogy méltósággal megéljük magyarságunkat.

Török József a Volt Politikai Foglyok Háromszéki Szervezetének elnöke beszédében kifejtette: a volt politikai foglyoknak millió sebből vérzik a szíve látva a békétlenséget, az együttműködés és testvéri szeretet helyett az egymás iránti gyűlöletet.

A megemlékezésen közreműködtek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, a Cantus Firmus Vegyeskar, a Magyar Férfidalárda, a Vox Humana Kamarakórus, és jelen voltak a cserkészcsapatok és Mosonmagyaróvár testvértelepülés küldöttsége. Farkas Balázs csíkszeredai konzul tolmácsolta a sepsiszentgyörgyieknek a Magyar kormány üzenetét.

Az esemény szervezői a több száz résztvevőnek fáklyákat osztogattak, majd az 56-os emlékparkból indulva fáklyás körmenet keretében az Erzsébet parkban, a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafánál helyezték el a kegyelet virágait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?