Ötvenkilenc helyszínen lobbannak fel az őrtüzek Székelyföldön

Szombat este Háromszék 19 településének határán gyúlnak őrtüzek. A Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett akcióhoz csatlakozott minden magyar politikai szervezet, így az RMDSZ, MPP és EMNP is, amelyek háromszéki vezetői arra kérik a székelyföldieket, hogy szombaton este a történelmi régió valamelyik határtelepülésén vegyenek részt az őrtűzgyújtó akcióban.

Kovászna megyében Nagyajtán, Baróton, Nagybaconban, Hídvégen, Előpatakon, Illyefalván, Kökösben, Uzonban, Rétyen, Nagyborosnyón, Zágonban, Kommandón, Kovásznán, Zabolán, Gelencén, Ozsdolán, Bereckben, Lemhényben és Esztelneken gyújtanak őrtüzeket.

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke arról számolt be, hogy a szövetség polgármesterei, alpolgármesterei, önkormányzati képviselők és önkéntesek mozgósítanak az akció sikere érdekében. „Minden olyan rendezvényt, megmozdulást támogattunk, amely előre tudja vinni az autonómia ügyet, függetlenül attól, hogy ki kezdeményezte. Ezen alkalommal is kivesszük a részünket a szervezésből, hisz meggyőződésünk, hogy az autonómia eléréséhez széles körű összefogásra van szükség.", mondta Tamás Sándor, aki Székelyföld legkeletibb pontján, az ezeréves határon, a Lipse-tetőn vesz részt az őrtűzgyújtáson.

Háromszéken az ifjúsági szervezetek is mozgósítanak, a fiatalok az aldobolyi Hágónál találkoznak, itt vesz részt az eseményen Klárik László szenátor és Márton Árpád parlamenti képviselő is. Oltean Csongor HÁRIT elnök arra kéri a háromszéki ifjakat, hogy akárcsak két évvel ezelőtt a Székelyek Nagy Menetelésekor, most is mutassák meg, hogy a fiataloknak is fontos Székelyföld jövője.

Balázs Attila, az EMNP Kovászna megyei elnöke korábban rámutatott, hogy a Néppárt az SZNT stratégiai partnere volt és lesz, hiszen mindkét szervezet az autonómiáért küzd. Hozzátette, hogy ahol jelen vannak a közigazgatásban, ott segítenek az őrtűzgyújtó akció megszervezésében.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke azt hangsúlyozta, hogy nemzeti ügyekben nincs helye a külön-utas politizálásnak és a vitáknak. Hozzátette: már az a tény önmagában üzenet, hogy a háromszéki magyar pártelnökök egy asztalhoz ültek. Az MPP is teljes támogatásáról biztosította az akciót kezdeményező SZNT-t.

Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, az őrtűzgyújtás főszervezője rámutatott: két célja van a megmozdulásnak, egyrészt megteremteni a közösségi együttlétet, másrészt elérni azt, hogy ne Bukarest szabja meg a térség határait. „Pontosan tudjuk, hogy vannak Székelyföld határai, és ki fogjuk világítani azt, mert ragaszkodunk ahhoz, hogy Székelyföld egy és oszthatatlan”, mondta Gazda Zoltán. A szervezők szerint politikamentes lesz az akció, ezért remélhetőleg nem is jelennek meg a pártjelképek az események helyszínein.

Az őrtűzgyújtások minden helyszínének azonos a programja, így szombaton 17:30 és 18:30 között ökumenikus istentiszteletre vagy misére kerül sor, amelynek végén a résztvevők eléneklik a székely, valamint a magyar himnuszt. Ezután mindegyik helyszínen felolvassák a megmozdulás kiáltványát, és 18:45-től meggyújtják az őrtüzeket, amellyel egyidőben kulturális programok zajlanak. Az 59 helyszínt és azok elérhetőségét megtalálják az sznt.sic.hu honlapon, hogy az érdeklődők kiválaszthassák melyik településen vesznek részt az őrtűzgyújtáson.

Az SZNT felkérésére a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat szombaton 16.45 órakor autóbuszokat indít az őrtűzgyújtás több helyszínére. A Lábas Ház elől Rétyre megy az autóbusz, ahonnan a fúvószenekar kíséretével vonulnak a központi rendezvény helyszínére, Uzon községbe Bikfalva határán a Zákány aljába, Kökösbe a Gábor Áron emlékmű mögötti gyülekezési pontba szállítják autóbuszokkal az érdeklődőket. Továbbá a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parki megállóból Aldobolyba, a Hágóra, vagyis a sepsiillyefalvi gyülekezési pontba indul autóbusz. Visszaindulás mindenhonnan szombaton 20.30 órakor. A jegyek egységes ára 4-4 lej menet-jövet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?