Magyarországon is gyújtanának őrtüzeket Székelyföldért

Budafok-Tétény önkormányzata arra kéri a magyar települési önkormányzatokat, hogy gyújtsanak őrtüzet a szolidaritás jeléül a székelyföldi autonómia támogatására szombaton délután.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), a XXII. kerület polgármestere és Szabolcs Attila (Fidesz), a kerület országgyűlési képviselője, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra hívták fel a figyelmet: Székelyföldön a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával készülnek arra, hogy szombat este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a régió történelmi határait.

Közölték: "a székely zászlót szolidaritásból elsőként kitűző" Budafok-Tétény önkormányzatának szervezésében szombaton a kerületnek a Duna túlpartjáról is látható részén "lobbannak fel a szolidaritás lángjai". Őrtüzekkel és fényszórókkal hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy Székelyföld "földrajzilag is létező, nem csupán virtuális egység".

A közleményben idézték a székelyföldi kezdeményezés elindítóját, Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, aki elmondta: a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek, hogy tudatosítsák, "a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép", és Székelyföld körvonala "nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával".

A szolidaritási kezdeményezés, felhívás fővédnöke Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?