Helikopterleszállót építettek ki a nagyváradi kórház tetejére

A Bihar megyei sürgősségi kórház az első romániai egészségügyi intézmény, melynek tetején helikopter-leszállópálya segíti majd a betegek gyorsabb szállítását.

Az első, kórházépület tetején kialakított helikopter-leszállópályát a szükséges engedélyek beszerzése után ez év végétől vagy legkésőbb jövő év elejétől kezdik majd használni. Ez lényegesen megkönnyíti a beteg szállítását, akiket eddig a nagyváradi repülőtérre, vagy a futballstadion mellé vittek mentőautóval, mivel eddig a SMURD helikopterei csak ezeken a helyeken szállhattak le.

A váradiak kezdetben egy földi leszállópályát terveztek, később azonban kiderült: jobb lesz az épület tetején kialakítani a leszállópályát, mivel a kritikus állapotú páciensek gyorsabban jutnak el az intézmény megfelelő osztályára - mondta Dr. Gheorgehe Carp, a kórház menedzsere. A leszállópályától mindössze 17 méteren kell szállítani a betegeket a felvonókig, így gyorsan részesülhetnek az életmentő kezelésekben. A munkálatok 2010-ben kezdődtek, öt évig tartottak, és ez az első az országban, tette hozzá a menedzser, miután szombaton Claudiu Pop Bihar megyei prefektus és az ötletgazda Dr. Hadrian Borcea társaságában felavatták a létesítményt.

A leszállópályát a rohammentőszolgálat, a belügyminisztérium és a légierő megfelelő méretű gépei használhatják majd a kritikus állapotú betegek szállítására. Az épület teherbírását már felmérték, október végéig megkaphatják a szükséges jóváhagyásokat a pálya engedélyeztetésének elindításához, így akár már év végén landolhatnak az első helikopterek a kórház tetején. A pálya éjszakai kivilágítását hamarosan kiépítik, így éjjel is fogadhatják majd a helikoptereket.

A leszállópálya kialakításának közel 250 ezer eurós költségét a részben a Rompetrol Alapítvány támogatásából fedezték, de az egészségügyi tárca, a SMURD-ért Alapítvány, a Holcim, valamint a polgármesteri hivatal és a megyei sürgősségi kórház is támogatta.

 

Kimaradt?