Biró Zsolt: Szilágyi Zsolt szégyellje magát!

„Szilágyi Zsolt szégyellje magát. Magatartásával végérvenyesen kiírta magát, ha nem is az erdélyi magyar politikából, de a jobboldali politikából biztosan” – jelentette ki a Maszolnak péntek este a Magyar Polgári Párt elnöke.

Biró Zsoltot az EMNP vezetőjének aznapi kijelentéseire reagáltattuk. A Néppárt kézdivásárhelyi küldöttgyűlése előtt tartott kiértékelőjében Szilágyi Zsolt azzal vádolta meg az MPP elnökét, hogy „júdáspénzt” fogadott el az RMDSZ-től, és emiatt hiúsult meg a két politikai szervezet jövő évi választási együttműködéséről szóló megállapodás. Az EMNP elnöke arra utalt, hogy az RMDSZ köreiben felmerült egyes parlamenti képviselői helyek átengedése az MPP-nek.

Biró Zsolt megerősítette: valóban tárgyalt az év elején Szilágyi Zsolttal az esetleges választási együttműködésről, de nem háromszor, ahogy az EMNP elnöke állítja, hanem csak két alkalommal. „Jó lenne, ha arra is emlékezne, hogy a második beszélgetés alkalmával nem tudott semmilyen konkrétumot bemutatni azzal kapcsolatosan, amiről az első találkozónkon tárgyaltunk” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy húsvét óta nem találkoztak Szilágyi Zsolttal, és kettejük közül az EMNP elnöke az, aki kibújik a felelősség elől.

Mivel a parlamenti helyre vonatkozó felajánlás az RMDSZ háromszéki vezetője részéről hangzott el, az MPP háromszéki elnökét is szembesítettük Szilágyi Zsolt kijelentésével. „Júdáspénzről csak az beszél, aki tudja, hogy mi is az a júdáspénz. Akinek el kellene számolnia az anyaországtól kapott támogatásokkal. Inkább ezekkel a pénzekkel számoljon el Szilágyi Zsolt, és ne másoknál keresse a júdásokat" – jelentette ki Kulcsár Terza József. Emlékeztett arra, hogy az EMNP-től eltérően az MPP nem magyarországi pénzekből politizál. "Minket nem vett meg senki. Szilágyi Zsolt magából indul ki, én tudom, hogy Biró Zsolt tisztességes ember" – fogalmazott a politikus.

A „júdáspénzre” kitérve emlékeztetett arra, hogy Szilágyi Zsolt több mandátumon keresztül koptatta a „Dâmbovița partján” a parlamenti padokat, Brüsszelben pedig több ezer eurós fizetést kap. „Úgy gondolom, hogy az EMNP elnökének van a legkevésbé erkölcsi alapja júdáspénzről beszélni” – jegyezte meg.

Biró Zsolt felidézte, hogy a parlamenti helyet Tamás Sándor, az RMDSZ elnöke ajánlotta fel számára egy nyári egyetemen, a közönség soraiból érkező kérdésre válaszolva. "Jómagam is ott ültem az asztalnál, és akár udvariassági gesztusként is értékelhetem azt, hogy éppen a személyemet nevesítette Tamás Sándor" – magyarázta.

Hozzátette, nem titok, hogy az MMP jelenleg is tárgyalásokat folytat az RMDSZ-szel, és célja az, hogy a 2016-os választásokon nem egy helyet, hanem helyeket szerezzen a parlamentben. "Azt gondolom, hogy ha komolyan vesszük az erdélyi magyar közösség érdekérvényesítését, akkor nekünk ezen a szinten is jelen kell lennünk. A tárgyalások arról folynak, hogy az MPP milyen arányban tud részt venni az RMDSZ listáin a választásokon" – mondta Biró Zsolt.

Biró többször is "kikosarazta" Szilágyit

Ismeretes, hogy Szilágyi Zsolt már EMNP-elnökké választása után tárgyalásokat kezdeményezett az MPP-vel a két párt együttműködéséről. Biró Zsolték kétszer is hárították a politikus közeledési kísérleteit. Az MPP elnöke arra hivatkozott: véleményük szerint a Néppárton belül nem történt meg az a változás, ami a két párt közötti valós párbeszéd alapja lehetett volna.

Biró a Maszolnak korábban azt nyilatkozta: nem tartja hitelesnek a Néppártnak a párbeszédre vonatkozó javaslatát, mert olyan személyek részéről hangzik el, akik korábban RMDSZ-es politikusként az RMDSZ-t, MPP-s politikusként az MPP-t árulták el. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?