MPP

Az MPP hivatalosan is lepattant Szilágyi Zsoltról

A Magyar Polgári Párt (MPP) hiteltelennek tartja az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) azt a javaslatát, hogy alkossanak választási szövetséget a 2016-ban esedékes választásokon.

A párt bővített elnökségének az üléséről kiadott csütörtöki közlemény szerint az MPP azért tartja hiteltelennek az EMNP kezdeményezését, mert az összefogást „ugyanazok fogalmazzák meg, akik korábban a szakítást erőltették”. Az MPP bővített elnöksége úgy értékelte, hogy a választási szövetség „csupán egy szűk csoport politikai túlélését célozza és ellentétes a Magyar Polgári Párt érdekeivel”.

Az MPP mindazonáltal kinyilvánította, fontosnak tartja a párbeszédet, ezért a következő időszakban helyi szinten keresi „azokat a nemzeti ügy iránt elkötelezett partnereket, akikkel közösen erősíthető a hiteles és felelős ellenzéki politizálás”. A párt e konzultációt követően alakítja ki javaslatát egy esetleges jobboldali választási koalícióról és ül tárgyalóasztalhoz az EMNP-vel.

Az MPP azt is kinyilvánította, továbbra is az RMDSZ konstruktív ellenzéke kíván lenni, és keresi azt az együttműködési formát a szövetséggel, amely által a legtöbbet meg tud valósítani a saját programjából. Ugyanakkor azt is tudatta, hogy mielőbbi találkozót szorgalmaz az RMDSZ-szel, hogy értékeljék a tavaly márciusban kötött nemzetpolitikai megállapodásuk nyomán kialakult együttműködésüket.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke a január végi megválasztása utáni nagyváradi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy választási szövetséget ajánlanak az MPP-nek a 2016-os önkormányzati választásokra. Elmondta, olyan választási szövetségre gondolnak, amelynek a vezetőségében paritásos alapon lennének jelen az EMNP és az MPP politikusai, a szövetség vezetését pedig olyan köztiszteletben álló személyre bíznák, aki közvetlenül egyik párthoz sem kötődik. Biró Zsolt, az MPP elnöke a maszol.ro-nak akkor szintén azt nyilatkozta, hogy Szilágyi javaslatát hiteltelennek tartja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?