Az MPP vezetője lepattant az EMNP új elnökéről

Cáfolta hétfő délután Biró Zsolt MPP-elnök a maszol.ro-nak, hogy az EMNP új elnöke már megkereste volna a két alakulat választási szövetségének létrehozására vonatkozó javaslatával. Szerinte Szilágyi Zsolt indítványa pártja életképtelenségét bizonyítja.

Az MTI híradása szerint Szilágyi Zsolt hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy már hívta is Biró Zsoltot, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét, hogy a két párt választási szövetségéről kezdjen tárgyalásokat vele, és várja Biró Zsolt visszahívását. Úgy vélte, a választási szövetség azért lenne jó az erdélyi magyar „nemzeti oldal” számára, mert a bizalmatlanság miatt a két párt fúziója nehezebben megvalósítható.

Az EMNP olyan választási szövetségre gondol, amelynek a vezetőségében paritásos alapon lennének jelen az EMNP és az MPP politikusai, a szövetség vezetését pedig egy olyan köztiszteletben álló személyre bíznák, aki közvetlenül egyik párthoz sem kötődik. „Mi Gergely Istvánra, a csíkszeredai Csibész Alapítvány elnökére gondoltunk” - jelentette ki Szilágyi Zsolt.

"Nélkülünk nem életképesek"

„Végignéztem a hétvégi és a mai hívásaimat, de Szilágyi Zsolt nem keresett engem. Nem kaptam tőle e-mailt sem. A tavalyi államfőválasztás előtt beszéltem vele utoljára” – nyilatkozta megkeresésünkre Biró Zsolt. Az MPP elnöke elmondta, a sajtóból szerzett tudomást arról, hogy az EMNP hétvégi kongresszusán elhangzott egy javaslat a két párt választási szövetségéről. „Erről csak annyit tudok mondani: ismételten bebizonyosodott, hogy az EMNP az MPP nélkül nem életképes” – jelentette ki.

Biró szerint az EMNP tisztújításakor csak a „kirakatot rendezték át”. Megjegyezte: nem tartja hitelesnek a Néppártnak a párbeszédre vonatkozó javaslatát, amikor olyan személyek részéről hangzik el, akik korábban RMDSZ-es politikusként az RMDSZ-t, MPP-s politikusként az MPP-t árulták el.

Szilágyi Zsolt hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta, a párt legfontosabb célja a sikeres szereplés a 2016 nyarán tartandó önkormányzati választásokon. A sikeresség érdekében pedig a munkának, a fegyelemnek és a rendnek kell meghatároznia ezentúl a párt működését. „Határidő, felelősség, munka” - ezeket a jelszavakat fogalmazta meg az új elnök. 

"Várjuk a csalódott EMNP-seket"

A politikus ugyanakkor üdvözölte, hogy az EMNP kongresszusán elhangzottak szerint a párt stratégiai szövetségre törekszik akár az RMDSZ-szel is. „Ez az MPP által követett eddigi irányvonalat erősíti. Mi készek vagyunk közvetíteni az EMNP és az RMDSZ között is” – fogalmazott. 

Biró azt is elmondta, nagyon örül annak, hogy az MPP és az RMDSZ között elindult az együttműködés folyamata. Szerinte ugyanis az erdélyi magyar politikai szervezetek nemzeti kérdésekben együttműködésre vannak ítélve. "Ha most ezt a Néppárt is belátja, akkor ezt csak üdvözölni lehet" - tette hozzá.

Az MPP elnöke ugyanakkor megismételte azt a korábbi felhívását, miszerint pártja továbbra is soraiba várja azokat a csalódott EMNP-tagokat, akik a "nemzeti, autonomista oldalon" képzelik el a politizálást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?