Értékelt, mérlegelt, számvetést készített a Néppárt

Harmadik országos küldöttgyűlését Marosvásárhelyen tartja az Erdélyi Magyar Néppárt. A megnyitón a szónokok a számvetést, a következtetések levonását hangsúlyozták.

Jubileumi ünnep helyett, önvizsgálatot javasolt Tőkés László köszöntőbeszédében, aki üdvözletét küldte a Kolozsváron sorra kerülő RMDSZ-es ünnepi rendezvény résztvevőinek is. A volt püspök bibliai történettel példálózott, amikor az értékek megőrzésére hívta fel a figyelmet, arra, hogy az erdélyi magyarságnak tovább kell haladnia és összefogva a nemzeti politizálás küzdeni a jogaiért.

„Élnünk kell a kedvező romániai politikai lehetőségekkel” – fogalmazott az Európai Parlamenti képviselő, aki reménykedve tekint a jövőbe, változásokra számít Klaus Johannis államelnök politizálásából kiindulva. „Szavait gesztusok követik” – magyarázta Tőkés, aki azt várja, hogy a holokauszt-túlélők kitüntetése, a szászok és svábok elhurcolására való megemlékezése után az államelnök figyelme a romániai magyarságra is kiterjed.

Egy korszak lezárul, és ilyenkor mérleget kell készíteni, melyek voltak az eredmények, a pozitívumok a párt életében és melyek a sikertelenségek – mondta Toró T. Tibor. A Néppárt elnöke pozitívumként említette, hogy hármas ellenszélben sikerült létrehozni „egy igazi erdélyi magyar pártot”, amelynek támogatóit, még négy évvel a megalakulás után is zaklatni próbálják. Sikerült megőrizni a párbeszédet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal – sorolta tovább Toró, - jó viszonyt ápolni a Fidesszel, valamint a nemzeti elveket valló magyar parlamenti pártokkal.

A kevésbé pozitív dolgok között elsősorban azt említette a pártelnök, hogy három és fél év alatt nem sikerült úgy gyarapodni, ahogy azt a párt saját magától elvárta, ugyanakkor számottevő a társadalmi beágyozottság hiánya is. A sikertelenségek listáján szerepel az is, hogy a nemzeti autonómiatábor nem egyesült, valamint, hogy a nemzetpolitika szereplői sem értették meg kellően a Néppárt igazi küldetését.

A 3. küldöttgyűlés résztvevőit köszöntötte még Wetzel Tamás, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Fehér Csaba, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Üzenetben köszöntötte a résztvevőket Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A küldöttgyűlés érdemi munkálatairól a szervezők a sajtót kizárták, a végeredményről sajtótájékoztató keretében számolnak be az újságíróknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?