Szilágyi: júdáspénz miatt hiúsult meg az EMNP és az MPP összefogása

A magyar képviselet megerősítését tűzi ki célul a jövő évi önkormányzati választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – derült ki Szilágyi Zsolt pártelnöknek, a szervezet kézdivásárhelyi országos küldöttgyűlésén pénteken mondott beszédéből. 

Az EMNP elnöke a küldöttgyűlés előtt tartott kiértékelőjében beszámolt arról, hogy az év elején háromszor is találkozott és tárgyalt Biró Zsolttal, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével, hogy megpróbálják rendezni a két párt viszonyát. Az EMNP azt ajánlotta, hogy hozzanak létre választási koalíciót és közösen indítsanak jelölteket a 2016-os választásokon. Szerinte nem az EMNP-n múlt, hogy ez nem sikerült. „Minden valószínűséggel júdáspénz van a dologban” - utalt arra, hogy az RMDSZ köreiben felmerült egyes parlamenti képviselői helyek átengedése az MPP-nek.

Szilágyi Zsolt azt is elmondta, hogy a marosvásárhelyi összefogás ügyében telefonon beszélt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és abban egyeztek meg, hogy személyesen találkoznak. Üdvözölte, hogy az RMDSZ-nek sikerült rendeznie viszonyát a magyar kormánnyal. Hozzátette, sokkal könnyebb lenne az együttműködés, ha a szövetség megszabadulna a korrupciós ügyekbe keveredett politikusaitól. Úgy vélte, Erdélyben az EMNP az egyetlen korrupciómentes, az autonómiát és a föderalizmust felvállaló párt.

Rezsicsökkentéssel kampányolnak

Szilágyi elmondta azt is, hogy az EMNP a rezsicsökkentés jelszavával vág neki a 2016-os önkormányzati választásoknak. Megemlítvén, hogy a magyarországi rezsicsökkentési erőfeszítések után Bukarestben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja a vízszolgáltató sorozatos díjemeléseit, kijelentette: „ha Magyarországon és Bukarestben lehet, miért ne lehetne Erdélyben is” rezsit csökkenteni.

Szilágyi Zsolt úgy vélte, pártjának kevés esélye van arra, hogy az áram és gázszolgáltatók díjainak a csökkentését érje el, de vízszolgáltatás és a szemételszállítás díjai sok helyen csökkenthetők lennének. Szerinte a téma kényes voltát jelzi, hogy a Bihar megyében megkeresett települési önkormányzatok többsége megtagadta a rezsidíjakkal kapcsolatos adatok kiszolgáltatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?