Istenarcok és ember(h)arcok a tizedik Húszplusz Konferencián

A bennünk élő istenképre sokszor emberi kapcsolataink mintái vetülnek rá, és nehéz harcok árán lehet csak kiretusálni a torzulásokat – arcokról és harcokról szólnak az idei Húszplusz Konferencia előadásai és alternatív programjai. A kolozsvári Bulgária-telepi Református Gyülekezetben létrejött Húszplusz Közösség október utolsó teljes hétvégéjére szervezi a húsz fölötti fiatal felnőttek tizedik ilyen jellegű találkozóját.

Három nap alatt négy meghívott harcol meg számtalan kérdéssel egy-egy előadás keretében. Visky András kolozsvári dramaturg a harcról mint egyfajta spirituális kényszerről beszél, amely mögött ösztönök, szenvedélyek, zsigeri indulatok húzódnak meg. Dávid István református egyetemi lelkész, filozófus arról vezet közös elmélkedést, hogy a családi hatások vagy valamilyen traumatikus élettapasztalat következtében hogyan ferdülhet az istenkép, és ez a torzulás hogyan fordítható vissza. Fekete Márton lelkipásztor, aki a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szerezte lelkigondozói képesítését, és Marosvásárhelyen lelkigondozóként Csodapatikát nyitott, Istenkép-torzulás és lelki karakter címmel tart előadást arról, hogy személyiségtípusunk mennyiben határozza meg a bennünk élő tudatos és nem tudatos istenképet.

A konferenciát péntek este Visky János helyi lelkipásztor áhítata nyitja, vasárnap pedig istentisztelet zárja Sikó Csaba kolozskarai lelkész, pasztorálpszichológus, mentálhigiénés szakember igehirdetésével, amely szintén kapcsolódik a témához, címet is kapott: Én, mint az Isten képe (arca).

A szombati teljes napba izgalmas alternatív programok is férnek az előadások közé: portréfotózás (ahol kiderül, miért leszünk szebbek, min segíthet, ha hivatásos fényképész kap lencsevégre), önismereti műhely (ahol beszélgetés helyett gyakorlatokon keresztül nézhetünk rá arra, miért reagálunk sokszor másképp egy-egy helyzetben, mint ahogyan jónak gondolnánk), sminkes műhely (ahol tippek, trükkök hangzanak el, és néhány kiválasztott résztvevő szembenézhet saját kicsinosított arcával is), valamint beszélgetés egy ex-idegenlégióssal, a gyergyószentmiklósi Bara Istvánnal, akit külső és belső harcokról egyaránt lehet faggatni.

Ismerős és ismeretlen arcok találkozására a közös étkezések és a folyamatosan nyitva tartó kávéház is alkalmat nyújt. Szombat este születésnapi vacsora lesz, előtte pedig visszatekintés az előző konferenciákra. „Számomra olyan ünnepszerűek voltak az alkalmak. Mindig gazdagabb lettem. Hosszabb-rövidebb ideig volt emészteni valóm” – mondja egy rendszeres konferenciázó. Egy másik szerint: „A felnőttkor és a megházasodás sokszor maga után vonhatja a közösségből való kimaradást, hál'Istennek a 20 plusz nem akar ilyen értelemben felnőni és megállapodni. Ezt láttam a találkozókon, konferenciákon.”

Bejelentkezni október 15-ig lehet internetes űrlap kitöltésével. Egyéb információkért, részletekért böngészhető a konferencia honlapja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?