Adósságokat halmozott fel a PKE, Tőkés Lászlóék keresik a felelősöket

Kivizsgálást rendelt el a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Alapítóinak Tanácsa annak kiderítésére, hogy ki a felelős a felsőoktatási intézmény gazdálkodásában és pénzügyvitelében tapasztalt hiányosságokért és a felhalmozódott adósságokért.

Ezt csütörtökön jelentette be a PKE stratégiai irányító és ellenőrző testületének elnöke, Tőkés László, tíz nappal azután, hogy portálunk megírta: gazdálkodási problémák miatt ettől a tanévtől csak a Sapientia Alapítvány jóváhagyásával rendelkezhet a magyar állami támogatás elköltéséről a nagyváradi egyetem.

Tőkés László közleményében aggasztónak nevezi a PKE anyagi helyzetét. Tájékoztatása szerint az utóbbi egy évben mind az intézmény Gazdasági Bizottsága, mind a Sapientia Alapítvány jelezte, hogy hiányosságok és szabálytalanságok állapíthatók meg az egyetem gazdálkodásában és pénzügyvitelében. Időközben a Rektori Hivatal is azt közölte, hogy az évek folyamán a PKE jelentős adósságokat halmozott fel. Az Alapítók Tanácsa ezért idei, február 6-i ülésén külső könyvszakértői kivizsgálást rendelt el, és a Gazdasági Bizottság részéről is átfogó jelentést kért a PKE gazdálkodásáról.

Az Alapítók Tanácsa szeptember 18-i ülésén meghallgatta ezeket a jelentéseket, valamint a Sapientia-rendszert felügyelő programiroda igazgatójának helyzetértékelését, és mindezek alapján "kivizsgálást rendelt el a felelősség megállapítása, valamint a kialakult helyzet orvoslása céljából" – közölte a PKE elnöke.

Tőkés a Sapientiát is okolja

Ezzel párhuzamosan a Sapientia Alapítvány egy olyan megállapodás aláírását kezdeményezte az egyetemmel, amely szerint a továbbiakban megszigorítja ellenőrzését, sőt harmadik aláíróként a kifizetések szabályosságát az alapítvány egyik munkatársa fogja hitelesíteni – erősítette meg a korábbi cikkünkben foglaltakat Tőkés, aki a kolozsváriak is okolja amiatt, hogy a PKE anyagi helyzet súlyosbodott. Mint írta, sajnálatosnak tartja, hogy a Sapientia Alapítvány a hosszú évek alatt felhalmozódott gondokra – mint felügyeleti és ellenőrző szerv – nem derített korábban fényt.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?