Egyetemi pótfelvételi: még maradtak értékes tandíjmentes helyek

Lezárult a pótérettségi, az egyetemek pedig őszi felvételit hirdettek, a feliratkozások jelenleg is zajlanak.

Az érettségi augusztusi-szeptemberi szessziójában országszerte 11.493 diák vette sikeresen az akadályokat, a felsőoktatási intézmények most elsősorban őket célozzák meg.

A Babeş-Bolyai, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és a Partiumi Keresztény Egyetemen, akárcsak a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen még maradtak értékes tandíjmentes helyek azok számára, akik magyarul szeretnék tanulmányaikat folytatni.

A BBTE néhány szakán a román nyelvű képzésen kívül angol nyelven is ingyenes tanulási lehetőséget biztosítanak, érdemes ezekre a helyekre is odafigyelni. Fontos tudnivaló: még akkor is megéri érdeklődni, ha a felsőfokú intézmények honlapjain a meghirdetett helyek száma mellett zérós áll, ugyanis előfordulhat, hogy valaki visszalép.

A BBTE alapképzésén 418 államilag támogatott hely van

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem 418 államilag támogatott, 5.500 fizetéses és 1.690 távoktatásos helyet hirdetett meg alapképzésen az őszi felvételi idejére. Mesterképzésen 862 államilag támogatott hely és 2.000 fizetéses hely maradt a nyári felvételi időszak után. Az egyetem magyar tagozata 150 ingyenes helyet tud alapképzésen biztosítani.

A BBTE felvételijének második, őszi fordulója hétfőn startolt, és szeptember 18-ig tart. A felvételivel kapcsolatos általános információkat itt böngészheti. Ezen a linken találja a 21 kar listáját és azokat a linkeket, amelyek magyar nyelvű tájékoztatást nyújtanak arról, melyik karon hány helyet hirdettek meg. 

A kolozsvári BBTE pénteki közleménye szerint például az egyetem néhány társadalomtudományi szakán maradtak még tandíjmentes helyek. A Szociológia és Szociális Munkásképző Karon térítésmentes helyeket hirdettek a szociológia, szociális munka, kulturális antropológia, humánerőforrás-menedzsment BA szakokon és az NGO menedzsment mesterin a 2015-2016. tanévre.

„A magyar nyelvű képzésre bejutó diákok több érdekes terepgyakorlaton vehetnek részt, valamit az egyetemmel együttműködő szakmai szervezeteknél és cégeknél fizetett szakmai diákmunkát is vállalhatnak az érdeklődők” - olvasható a közleményben.

Három egyetemi kar - a Jogtudományi, Bölcsészettudományi és a Színház és Televízió - csupán az őszi szesszióban hirdetett felvételit.

A Sapientia csíki karán sok hely maradt

A Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán több szakon is maradtak még tandíjmentes helyek az alapképzésen. Az egyetem honlapján feltüntetett információk szerint a könyvelés és gazdálkodási informatika szakon 4, az általános közgazdaság szakon 23, az agrár- és élelmiszeripari gazdaság szakon szintén 23, a marketing szakon 11, a világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakon 12, az élelmiszeripari mérnök szakon 10, a környezetmérnöki szakon 12, a közélelmezési és agroturisztikai mérnök-menedzser szakon 12, a humánerőforrás szakon 7 tandíjmentes hely várja a jelentkezőket.

Az olyan szakokon, mint a gazdasági informatika, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, élelmiszeripari biotechnológiák, génsebészet, kommunikáció és PR, szociológia-vidékfejlesztés, a tandíjmentes helyek elfogytak.

Kolozsváron a filmművészet, fotóművészet, média szakon minden hely - a fizetéses is - betelt, a jogi, valamint a környezettudomány szakon a költségtérítéses helyek elfogytak, a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon pedig csupán 2 ingyenes hely maradt.

Marosvásárhelyen szintén elkapkodták az ingyenes helyeket, az informatikával foglalkozó szakokon már csak költség-hozzájárulásos helyek vannak. A mechatronika szakon maradt 4, a távközlési szakon 2, a fordító és tolmács szakon pedig 4 térítésmentes hely. Itt böngészhető, hogy a Sapientia a mesterképzésen mit ajánl. 

A Partiumi egyetemen még vannak lehetőségek

A Partiumi Keresztény Egyetemen honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 2015-2016-os tanévben tandíjmentes helyek a német nyelv és irodalom (1 hely), a magyar nyelv és irodalom (1 hely), a szociális munka (9 hely), a menedzsment (6 hely), a kereskedelmi, turisztikai és szolgáltató egységek gazdaságtana (4 hely), az óvodai és elemi oktatás pedagógiája (1 hely), a Teológia – Szociális munka (Diakónia) (6 hely), valamint az agrármérnöki (10 hely) szakon maradtak. Hogy mesterképzőn mit ajánl az egyetem, itt böngészhető

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem őszi felvételijéről itt, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem meghirdetett helyeiről pedig itt olvashat

 

Kapcsolódók

Kimaradt?