A tél közeledtével nő a medveveszély Háromszéken

Medveveszélyre hívta fel a figyelmet a háromszéki prefektus.

Sebastian Cucu szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a polgármesterek jelzései szerint a medvék ismét megjelentek a települések közelében, dézsmálják a mezőgazdasági területeket, megtámadják a házi állatokat, félő, hogy emberekre is támadnak.

A prefektus szerint a nyáron nem jeleztek különösebb medveproblémát Háromszéken, hiszen az erdőkben gazdagon megtermett a gyümölcs. Most azonban ismét a települések közelében kezdtek élelem után kutatni.

Sebastian Cucu felszólította a vadászterületek gondnokait, a vadásztársaságokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek, és tartsák az erdőben a vadon élő állatokat. Magyarázata szerint a vadásztársaságoknak etetni kellene a medvéket és vaddisznókat, hogy azok ne menjenek a települések közelébe, vagy ha ez megtörténik hajtaniuk kellene, illetve a rendelkezésükre álló kilövési kvóták keretében ezeket az állatokat kellene kilőjék nem pedig az erdő mélyén élő kapitális példányokat.

A prefektus arról is beszámolt, hogy Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter e heti Háromszéki látogatásakor segítséget kértek a medveprobléma rendezéséhez. Szorgalmazták annak a törvénynek az elfogadását, amely rendkívüli helyzetekben lehetőséget ad a helyi katasztrófavédelmi bizottságnak, hogy döntsön egy veszélyes medve kilövéséről. A prefektus ugyanakkor a vadkárok mihamarabbi megtérítését kérte a minisztertől. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?