Ezek a leggagyibb erdélyi magyar mulatós klipek

Miután sorozatunk első két részében egybegyűjtöttük a leggyengébbnek ítélt rap- és popklipeket, a harmadik fejezetet a mulatósnak szenteljük. A magyarországi import egyik fellegvára a jelek szerint Székelyföld, néha ráadásul nem is pontosan elválasztható attól, amit popként definiálunk tájainkon, de legalább bőséges kínálat állt rendelkezésünkre.

5. Erdélyi Mulató

Műfaját a pop és mulatós közti "örömzeneként" deifiniálja a meglehetősen egyszerűre sikeredett nevű Erdélyi Mulató zenekar. Fő jellemzőik a megalapozottság nélküli, már-már random mosolygás, a gyerekmondókák egyszerűségét bíró dalszöveg és a rettenetes hangszín.

"A szívem veled boldogabb,
Te vagy az én pici szívem,
Úgy szeretlek, kedvesem,
Hogy ennél jobban nem lehet."

4. Kristóf Katalin és Milan

Bár a műfaj követelményeinek megfelel a nagy múltú páros produkciója, az a mérhetetlen mennyiségű giccs, amit a modernizált népzene köntösébe bújva képesek felhalmozni egy-egy munkában, kiveri a biztosítékot.

"Amerre én járok, bámul a világ,
Irigylek a sok pénzt, amit költök rád,
Én a sok pénzt nem sajnálom,
Csak te légy a kicsi párom."

3. Mc Pedro

Mc Pedro a jelek szerint nem is egyedül zenél, és nem is MC (az ugyanis a Hip-Hopban elterjedt kifejezés, ceremóniamestert jelent), viszont legalább lagymatag zenét készít. A legjobb, hogy a hangszerek intenzív kezelését nem igazolják a hangok, de legalább nem fordul elő velük, amit egykoron e sorok írója tapasztalt: hogy az "élő" zene akkor is hallatszott, amikor a szintetizátorba bújó eladóművész két kézzel tapsolt.

"Kérlek mondd el nekem, kérlek mondd el nekem,
Mit ééér a szerelem.
Tudom, semmit sem ér, tudom, semmit sem ér,
Ha nem szeretsz."

2. Babos Duo

Bár első hallásra a Babos Duo prüntyögős zenéje pontosan olyan, mint a 3. helyet elfoglaló Mc Pedroé (meg mint általában a mulatós zenék), nehezebb rá elaludni. A páros zenéje az első perc után válik izgalmassá, amikor az "élő" produkcióban ismét olyan hangok kerülnek elő, amelyeket egyikük sem hoz létre. Bónusz, hogy az érzelmesnek szánt dalt olyan letargiával adja elő az énekes, mintha legalábbis közvetlenül ébredés után kellett volna színpadra állnia.

"Én ma éjjel nem alszok,
Hajnalig csak mulatok,
Táncold át az éjszakát,
Ha a szíved fáj."

1. Insect

Bár az Insect zenekar paródiákat ad elő, véleményünk szerint felkívánkoznak erre a listára, éppen azért, mert gyakran éppen az önmagában paródiaként is értelmezhető mulatóson próbálnak viccelődni, a lehető leghalványabb minőségben. Jó példa erre Erdélyi mulatós című daluk, amiben kerestük ugyan nyomait a humornak, de – egyelőre – sehol nem találtuk:

"S hej, a Gyergyó-medencében
Kenyér sült a kemencében,
Úgy érezzük magunk itten,
Mint a székely medencében."

Kapcsolódók

Kimaradt?