Ezek a leggagyibb erdélyi magyar rapklipek

Induló sorozatunkban műfajokra bontva mutatjuk be a leggagyibb erdélyi klipeket, minden cikk végére azonban megmutatjuk azt is, szerintünk melyik az a hazai produkció, amire érdemes lehet odafigyelni. Első írásunkban a Hip-Hop erdélyi képviseletét vettük górcső alá.

5. BAJNA: Erdély rap

A csíkszeredai srác évek óta zenél, az alábbi klip pedig azt bizonyítja, hogy többnyire hiába. A szövegei egyszerűek, a rímei gyengék, a fölösleges mimika pedig, ami minden felvételen látható, kikergeti az embert a világból. Azt nem mondhatjuk, hogy nincs nála legalább ötven gyengébb erdélyi rapper, viszont mert ismert, a felelősség az övé, hogy ne csak ennyit teljesítsen.

Kedvenc soraink tőle:

"Én már megtaláltam, amit keresek,
Próbálnak betalálni egyesek,
Mindenki elesik, ha én itt elesek,
Kamu, igénytelen, hiteletlen (?) hitelesek."

4. Bipoke: Telhetetlen barmok

Ha valaki azt mondaná, hogy a gyergyószentmiklósi rapper srác elborult kísérleti zenét készít, talán még hihetnénk neki. A szomorú valóság viszont, hogy egy hallgathatatlan zajt kapunk, és még videoklipet sem, ami külön lesújtó. Érdemes odafigyelni 1:30-nál az elvékonyított hangra, ami újabb szintekre emeli az érthetetlenséget.

"Mocsok ez a város, de melyik nem az?
Kiállunk érte,és ő kiáll miértünk,
Akármilyen szar, ez a mi környékünk."

3. Zidane: Udvarhely

A zene ugyan megható, a madárcsiripelés még inkább, és vélhetően ez az első szelfiklip a piacon, de a szövegtől sajnos ez sem menthet meg minket. Az udvarhelyi srác a városáról beszél, ehhez képest a videoklipben csak egy kerítést látunk, és rossz szöveget hallunk:

"Egyszer majd, ha pénzem lesz, segítek a szegényen,
Egy-két ember lenéz, legyen nekik most béke,
Nem haragszok senkire, nem vagyok én nagymenő,
Köszönöm, hogy lenéznek, eljön majd a nagy jövő."

2. AttyDEX: A kezdet

A szuperprodukcióhoz sajnos még nincs videoklip, pedig a sajátos raptechnika és a bölcs gondolatok megkövetelnék. A nagyváradi fiútól kedvenc soraink:

"Tudom, hülye vagyok, ezért is szeretnek,
De akik nem, mondják meg szemembe.
A tökfejűeknek küldjétek el e-mailbe,
Húzza le magát a kib*szott vécében."


1. F.E.C.U.S. és Tüske: Utca

A dobogós helyet mindenképpen a baróti F.E.C.U.S. kapja meg, aki nemcsak rémgyenge rímeiről ismert, de arról is, hogy első, értelmezhetetlen "Kezdet Magamról" című számának illetlen tartalmáért letolást kapott az iskolában. Az esetről egyébként Sanyika televíziójában is vallott.

Kedvenc soraink tőle:

"Legjobb spanom hentes, utána meg Ladó,
Ha baj van, őket kerest, mert ők garzoni csávók"

Bónusz: Szikra: Néha kipattan a szikra

A csíkszeredai lány hosszú évek óta – ismereteink szerint – egyetlen női képviselője az erdélyi rapnek, ráadásul nem akármilyen színvonalon. Bőven megérdemli a pozitív példa címet:

 
Néha kipattan a szikra.

Részlet az újból Gidró Emőke Szikra Lány II Szikra Szikra and her music NőstényFlow CommyBeats

Posted by Szikra on Thursday, May 21, 2015

 

Kimaradt?