Pénzzel ösztönzik továbbtanulásra a cigánygyerekeket

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális és tanulmányi ösztöndíjjal szeretnék ösztönözni a háromszéki megyeszékhelyen lakó roma gyerekeket, hogy folytassák középiskolai tanulmányaikat, reményeik szerint, ezáltal kinevelnék a vezetőket, akik húznák maguk után a roma közösséget.

A városi tanácsosok döntése szerint idén hét roma diákot támogatnak tíz hónapig járó, havi 200 lejes szociális ösztöndíjjal. Ennek feltétele, hogy a támogatott családjában az egy főre eső nettó jövedelem ne legyen nagyobb mint havi 350 lej, a diáknak legyen legalább 6,50-es tanulmányi átlaga és ne legyen havi ötnél több igazolatlan iskolai hiányzása.

Az idei iskolai évben három kiemelkedően teljesítő roma diáknak juttatnak tanulmányi ösztöndíjat, ezek megszerzésének feltétele, hogy a tanulónak legyen legalább 7,50-es tanulmányi átlaga és havonta ötnél többször ne hiányozzon igazolatlanul az iskolából. A tanulmányi ösztöndíjak értéke V-VI osztályosok számára havi száz lej, VII-VIII osztályosok számára havi kétszáz lej, míg a IX-XII-es diákok, szakiskolák, posztlíceumi vagy egyetemi hallgatók számára havi háromszáz lej. Az ösztöndíj pályázatokat a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalhoz kell benyújtani.

A roma diákokat célzó ösztöndíjat öt évvel ezelőtt Bálint József MPP-s tanácstag kezdeményezte, abból kiindulva, hogy a roma közösség felemeléséhez szükséges, hogy tanult fiatalok kerüljenek ki közülük, akik összekötő kapocs lehetnek majd közösségük és a sepsiszentgyörgyi hatóságok, és lakosok között.

Kondor Ágota a sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális bizottságának elnöke ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ez az ösztöndíj program az elmúlt években nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az elemi iskola befejezése után alig tucatnyi romagyerek folytatja tanulmányait középiskolában. Az a tapasztalat, hogy évente 3-4 roma tanuló pályázik az ösztöndíjra, de gond az, hogy néhány hónapig betartják a szabályokat, majd sok hiányzást gyűjtenek össze és elvesztik a támogatást.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?