Tanulmányi ösztöndíj roma gyerekeknek

Tischler Ferenc sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a tanulmányi ösztöndíjjal arra szeretnék ösztönözni a háromszéki megyeszékhelyen lakó roma gyerekeket, hogy folytassák középiskolai tanulmányaikat, reményeik szerint ezáltal kinevelnék a vezetőket, akik húznák maguk után a roma közösséget.

Az idei iskolai évre szóló havi 300 lejes ösztöndíj megszerzésének feltétele, hogy a diáknak legyen legalább 7-es tanulmányi átlaga, magaviselete legyen tízes, és egy hónapban ne legyen 10-nél több igazolatlan hiányzása.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalhoz november 20-ig lehet benyújtani az ösztöndíj pályázatot, mutatott rá Tichler Ferenc, aki rámutatott: a roma diákokat célzó akciót 2011-óta hirdetik, és az a tapasztalat, hogy évente 3-4 roma tanuló pályázik az ösztöndíjra, de gond az, hogy néhány hónapig betartják a szabályokat, majd sok hiányzást gyűjtenek össze és elvesztik a támogatást.

A roma ösztöndíjat négy évvel ezelőtt Bálint József MPP-s tanácstag kezdeményezte, abból kiindulva, hogy a roma közösség felemeléséhez szükséges, hogy tanult fiatalok kerüljenek ki közülük, akik összekötő kapocs lehetnek majd közösségük és a sepsiszentgyörgyi hatóságok, és lakosok között. A tapasztalat az, hogy az elemi iskola befejezése után alig tucatnyi őrkői romagyerek folytatja tanulmányait középiskolában.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális ösztöndíjat is hirdetett, a havi 200 lejes támogatást minden olyan tanuló megkaphatja, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 300 lejt, a tanulmányi átlaga legalább 6,50-es, és nincs sok iskolai hiányzása.

 

Kimaradt?