Nyolc védőoltást tesznek kötelezővé a gyerekeknek

Nyolc védőoltást tesznek kötelezővé a szakhatóságok az óvodásoknak és az iskolásoknak. A tervezet alapján a hepatitisz B, a rózsahimlő, a kanyaró, a torokgyík, a gyermekbénulás, a mumpsz, a merevgörcs és a szamárköhögés ellen kell kötelező módon beoltani a gyerekeket.

Az Egészségügyi Minisztérium javaslata szerint a szülőket értesíteni kell a kötelező oltásokról, és ha a szülő valamely ok miatt nem akarja beoltatni gyermekét, ezt írásban kell jeleznie a szakhatóságnál.

Az óvodákba vagy iskolákba csak akkor lehet beíratni a gyereket, ha a szülő fel tudja mutatni az oltások beadását igazoló dokumentumot. Ez alól mentesülnek azok a gyerekek, akiknek egészségügyi okok miatt valamelyik oltás nem javallott. Ha a szülő ezt a dokumentumot nem tudja felmutatni, a megyei oltási bizottságtól kell igazolást beszereznie amelyben feltüntetik, hogy a következő évben mikor fogják beadni a gyereknek az elmaradt vakcinákat. Ha az immunizálás egy év múlva sem lesz teljes, akkor az óvoda vagy iskola nem fogadhatja be a gyereket, és az esetet jelenteniük kell az egészségügy hatóságnak.

A közvita előtt álló tervezet szigorú büntetéseket is előír az érintett intézményeknek. Ezek szerint öt és tízezer lej közötti összegre bírságolhatók azok az óvodák vagy iskolák, amelyek a szükséges igazolás felmutatása nélkül fogadják be a gyereket, de a családorvos is ugyanilyen elbírálás alá esik, ha nem tartja be az oltások időpontját, és már a harmadik kihágást követi el.   

Ha a gyerek egy év elteltével sincs beoltva, nem járhat tovább óvodába vagy iskolába.

A tervezet úgy fogalmaz: a szülők felelőssége a gyerekek időben történő oltása. Ha ez nem történik meg a gyerek három éves koráig, az oltásokat felügyelő megyei bizottság a gyermekvédelmi felügyelőségnél tesz panaszt kiskorúval való rossz bánásmód miatt – a bűncslekményre kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztést ír elő a büntető törvénykönyv.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?