Büntethetik azokat, akik visszautasítják a gyermekek beoltását

Nemcsak a szülőket, hanem azokat az egészségügyi alkalmazottakat is büntethetik, akik megtagadják a gyermekek beoltását, illetve az oltások ellen lépnek fel - áll abban a törvénytervezetben, amely a védőoltások gyakorlatát szabályozná.

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, az egészségügyi miniszter tanácsosa a România TV-nek elmondta, azokkal az orvosokkal és asszisztensekkel szemben, akik nem támogatják a védőoltásokat, szigorúan lépnének fel: megvonnák tőlük például a praxisjogot.

Hozzátette, a tervezet célja nem az, hogy büntessenek, hanem az, hogy erősítsék a vakcinák szükségességét. Éppen ezért a jogszabálytervezet előírja, hogy bocsássanak elegendő vakcinát minden körülmények között az orvosok, intézmények rendelkezésére, ehhez pedig megfelelő tartalékokat kell felhalmozni, illetve tanácsadást kell biztosítani ott, ahol szükséges.

A tervezetet Alexandru Rafila szerint hamarosan közvitára bocsátják. A szakember reményei szerint egy-két hét múlva elkészül a végleges változat.

Ami a szülőket illeti, két lehetőség merült fel, amennyiben többször is visszautasítják gyermekük beoltását: vagy adminisztratív szankciókkal sújtják, vagy korlátozzák gyermeke "közösségben való részvételének jogát".

Alexandru Rafila szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy az oltások megtagadása nemcsak a gyermeküket érinti, hanem kihat a közösségre is. "Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek jó legyen, tiszteletben kell tartanunk az egész közösségre vonatkozó szabályokat" - magyarázta.

Hozzátette, a szülőkre vonatkozó szankciók csak a kimondottan súlyos, halálos betegségeket megelőző vakcinák elutasítása esetén léphetnek érvénybe. A szakember arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen büntetésekről lehet szó. Az a megoldás, hogy ne fogadják az iskolákban, óvodákban azokat a gyermekeket, akik nincsenek beoltva, ellentmond az alkotmány azon előírásának, hogy minden gyermeknek joga van az oktatáshoz.

Újra megjelent a gyógyíthatatlan gyermekbénulás Európában

Múlt szerdán a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte a hírt, hogy megfertőződött két gyermek a gyermekbénulásért felelős polio vírussal Délnyugat-Ukrajnában, s ezzel öt év után újra felütötte fejét a kór Európában.

A Romániával szomszédos Ukrajnában csak a gyermekek fele van beoltva a gyermekbénulás (poliomyelitis) ellen, és a vírus továbbterjedésének is nagy az esélye. Ez egy újabb visszalépés a betegség világszintű kiirtásáért tett eddigi erőfeszítésekben.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így például a zsúfolt menekülttáborokban. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. Minden kétszázadik fertőzés maradandó bénulást eredményez. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető a fertőződés. A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent - mintegy 350 ezerről 223-ra.

Romániában is egyre kevesebb gyermeket oltanak be

Romániában a védőoltások "kötelezőbbé" tételének ötletét Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter még áprilisban dobta be a köztudatba. A tárcavezető akkor úgy nyilatkozott, hogy törvénytervezet készül a védőoltások érdekében.

A Hotnews információi szerint csak Bukarestben tavaly 20 százalékkal esett a beoltási arány 2013-hoz képest. Alexandru Rafila orvosprofesszor arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák drámai csökkenése miatt könnyen járványok alakulhatnak ki.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint 2014-ben a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltás beadási aránya az ország bizonyos részein 80 százalék alá esett. Bukarestben például tavaly mindössze 78,3 százalékos volt a beoltási arány a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen, 2013-ban ez az arány 97,4 százalékos. A torokgyík, merevgörcs és szamárköhögés elleni védőoltás esetében a számok: 2014-ben 75, 2013-ban 95,9 százalék.

Egy járvány kialakulásának valós esélye akkor áll fenn, ha a beoltott lakosság aránya 80 százalék alá esik. Országos szinten tavaly a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni, az úgynevezett ROR-védőoltásokat megkapók aránya 89,4 százalékos (2013-ban 91,4 százalékos), a torokgyík, merevgörcs és szamárköhögés elleni védőoltás esetében 87,3 százalékos volt.

A védőoltásokkal szembeni szkepszis hátterében a Hotnews szerint nemcsak néhány ortodox egyesület vakcinaellenes kampánya állhat, hanem az egészségügyi minisztérium is felelőssé tehető, amiért nem tudta mindig ellátni megfelelően a kórházakat, rendelőket védőoltásokkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?