Himnuszper: ismét halasztottak

A Kovászna megyei törvényszék újabb egy héttel halasztotta el a himnuszper ítéletének kihirdetését.

Mint arról beszámoltunk a bírói testület múlt héten tárgyalta a Kovászna megyei prefektúra által a Magyar Polgári Párt (MPP) ellen, a magyar himnusz eléneklése miatt indított perét, és mára (keddre) ígérték az ítélet kihirdetését, de ezt viszont újabb egy héttel, szeptember 29-re halasztották.

 Kulcsár Terza József az alperes MPP háromszéki elnöke bízik abban, hogy a törvényszék megerősíti az alapfokú ítéletet, vagyis érvényteleníti a prefektúra által kiszabott 5000 lejes büntetést, és többé nem fordul elő, hogy valakit azért büntetnek meg, mert az Európai Unió egyik tagállamában egy másik tagállam himnuszát énekli, amely nem mellesleg a magyarság nemzeti imája.

Mint ismert alapfokon az MPP pert nyert a prefektúra ellen, ugyanis a bíróság megállapította, hogy a prefektúra nem megfelelő jogi személyt bírságolta, hiszen a tavalyi trianoni megemlékezést, ahol elénekelték a magyar himnuszt, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete tartotta, de a megyei szervezetet bírságolták.

Ugyanakkor az alapfokú ítélet szerint a prefektus a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvényre hivatkozva bírságolt, amelyben nem szerepel tiltás más államok himnuszának éneklésére vonatkozóan, illetve az alapfokú bíróság azt is kimondta, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt. A prefektúra fellebbezett, az ügyet tárgyaló bírói testület szeptember 29-re tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?