Himnuszperre várják a háromszékieket

Jövő kedden tíz órára a sepsiszentgyörgyi törvényszékre hívják azokat a háromszéki polgárokat, akiket érdekel a magyar himnusz elleni per fejleménye.

 Sepsiszentgyörgyön közös sajtótájékoztatót tartottak az erdélyi magyar politikai és érdekvédelmi szervezetek háromszéki képviselői szerdán, így Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke, megyei tanácsos, Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke, megyei tanácsos és Bedő Zoltán, az EMNP megyei tanácstagja.

A három politikusok emlékeztetettek, hogy a Kovászna megyei prefektúra 5.000 lejes pénzbírságot rótt ki az MPP-re, amiért tavaly a trianoni megemlékezéskor nyilvánosan énekelték a magyar himnuszt. A polgári párt bíróságon támadta meg a prefektúra határozatát, amelyet alapfokon jogtalannak ítélt a bíróság. E döntés ellen fellebbezett a Sebastian Cucu prefektus. A himnuszperben a következő tárgyalást a törvényszék szeptember 15-re, kedden tíz órára tűzte ki.

A kormánybiztos semmitmondó válasza

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke emlékeztetett, hogy a magyar politikai szervezetek felkérésére közel 1.500 polgár fordult magyar nyelvű beadvánnyal Sebastian Cucu Kovászna megyei kormánymegbízotthoz, amelyben arra kérték, magyarázza meg, miért fellebbezett a himnuszéneklési per ügyében. A kormánybiztos azonban semmitmondó, felvilágosítást nem nyújtó, román nyelvű választ adott, azt írta válaszlevelében, hogy az óvás okait és indoklását részletesen leírták a fellebbezési dokumentumban.

Kulcsár Terza József elmondta, a himnuszper iránt érdeklődő polgárok úgy tudhatják meg az eset részleteit, ha részt vesznek a keddi tárgyaláson. Hozzátette, több száz résztevevőre számítanak az egyébként nyilvános bírósági tárgyaláson, és meggyőződése, hogy „székelyekhez méltóan csendben, civilizáltan” követik majd az eseményeket.

Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke elmondta, nem voltak illúzióik azzal kapcsolatban, hogy 1.500 polgár számon kérő levele változtat a prefektúra hozzáállásán, de többet vártak volna egy kétsoros, semmitmondó válasznál.

Elvárták volna, hogy Sebastian Cucu prefektus indokolja meg, ha nem etnikai feszültségkeltés a célja, akkor miért fellebbezett az alapfokú ítélet ellen. Grüman Róbert elmondta, hogy a keddi tárgyalásra meghívták Zsigmond Barna Pál magyarországi főkonzult is, aki minden valószínűség szerint jelen lesz.

Az RMDSZ politikus a magyar politikai pártok közti összefogás fontosságát hangsúlyozta, hiszen szerinte ez esetben is valójában a normalitásért kell harcolni, azért, hogy a magyar közösség elénekelhesse a himnuszát.

Az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki önkormányzati képviselője, Bedő Zoltán rámutatott: amikor „a magyar himnuszt védjük, valójában magunkat védjük”. Hozzátette, hogy a „románok és magyarok együttélésre vannak ítélve”, ezért meg kell találni a közös hangot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?