Himnuszper - egy hét múlva hirdetnek ítéletet

A Kovászna megyei törvényszék megtárgyalta kedden Sebastian Cucu prefektus fellebbezését a magyar himnusz éneklése miatt kiszabott bírságot érvénytelenítő alapfokú bírósági ítélet ellen, és szeptember 22-re tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését.

Mintegy 50 érdeklődő, főként idős háromszéki jelenlétében, nagyméretű hatósági részvétellel zajlott kedden a magyar himnusz perének tárgyalása a sepsiszentgyörgyi törvényszéken. A mintegy három órás késéssel kezdődött tárgyalásról hiányzott a felperes Kovászna megyei prefektúra ügyvédje, annak hiányában azonban nem halasztottak. A bírói testület meghallgatta az alperes MPP-t képviselő ügyvédet, aki azt kérte, hogy erősítsék meg az alapfokú bíróság ítéletét, vagyis érvénytelenítsék a prefektúra által kiszabott 5000 lejes büntetést, és vegyék figyelembe, hogy a törvény nem tiltja más állam himnuszának eléneklését. A bírák meghallhatták az ügyvéd érveit, majd bejelentették, hogy egy hét múlva, szeptember 22-én ítéletet hirdetnek az ügyben.  

Mint arról beszámoltunk a magyar politikai szervezetek, az alperes MPP, az RMDSZ és az EMNP háromszéki szervezeti illetve önkormányzati képviselői arra kérték azokat a polgárokat, akiket érdekel a magyar himnusz elleni per fejleménye, hogy legyenek jelen a szeptember 15-én, kedden tíz órára meghirdetett tárgyaláson.

A törvényszék épülete felé közeledve feltűnt az erőteljes hatósági jelenlét. Egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök, köztük a megyei rendőrség parancsnok helyettese is, illetve csendőrök és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) dolgozói vették számba a tárgyalásra érkezőket. A törvényszék bejáratánál fémdetektoros kapun terelték be az érkezőket, igaz a kapu csipogására, senkitől nem kérték, hogy ürítse ki zsebeit.

Tíz órakor már mintegy 50 érdeklődő, főként idős személyek várakoztak a tárgyalótermek előtti csarnokban. Egy idős hölgy két botra támaszkodva mászta meg az emeletre vezető lépcsőfokokat, majd keresett ülőhelyet. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a sajtóban követte a himnuszper alakulását, de a politikai szervezetek felkérésére, kötelességének érezte a tárgyaláson való részvételt.

Az érdeklődő polgárok mellett a folyosón várakoztak az alperes MPP háromszéki politikusai, többek között Kulcsár Terza József pártelnök, de jelen volt az RMDSZ háromszéki elnöke Tamás Sándor és Grüman Róbert ügyvezető elnök mellett a szövetség több politikusa és önkormányzati képviselője, illetve az EMNP-t Bedő Zoltán megyei tanácstag illetve Molnár Attila sepsiszentgyörgyi elnök, a Székely Nemzeti Tanácsot pedig Gazda Zoltán és Ferencz Csaba képviselte. A magyar himnusz ellen indított prefektusi per fejleményei iránt érdeklődve a keddi tárgyaláson részt vett Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Zsigmond Barna Pál is.

A peres ügyekben nem járatos polgárok türelmét jócskán kikezdte, hogy a tíz órára meghirdetett tárgyalás még délben sem kezdődött el. Amikor terembe hívták az ügyben érintetteket, zsúfolásig megtelt a tárgyalóterem, a legidősebbek ülőhelyet kaptak, de több tucat érdeklődő a padok mögött álldogálva várta a tárgyalás kezdetét. A terembe bevonuló bíró „meglepődve” kérdezte, hogy mire fel a nagy érdeklődés. Az MPP ügyvédje rámutatott, hogy az ülés nyilvános, a tömeget pedig a himnusz per iránt érdeklődő emberek alkotják.

Ekkor a bíró megkérdezte, hogy mindenki beszél-e románul, majd tiszteletéről biztosította a jelenlévőket, de felkérte azokat, akiknek nem jutott ülőhely, hogy hagyják el a termet. Ekkor szót kért Tamás Sándor háromszéki tanács ügyvéd végzettségű elnöke, aki elmondta, hogy tudomása szerint egy nyilvános bírósági ülésen azok is részt vehetnek, akiknek nem jut ülőhely. A bíró engedett a kérésnek, és csendre intette a résztvevőket és bejelentette, hogy előre veszi a himnuszper tárgyalását. Erre azonban ekkor még nem kerülhetett sor, mert nem volt jelen a prefektúra jogi képviselője, ezért ismét a folyósora terelték a tömeget.

Egy újabb órányi várakozás után került sor az érdemi tárgyalásra, de addig megcsappant az érdeklődők száma, így mintegy 30 résztvevő vonult a terembe. A prefektúra ügyvédje viszont továbbra se jelent meg. Az MPP jogi képviselője röviden ismertette az alapfokú bírósági ítéletet, amely három ponton is megerősítette az alperes érveit. Egyrészt megállapította, hogy a prefektúra nem megfelelő jogi személyt bírságolta, hiszen a tavalyi trianoni megemlékezést, ahol elénekelték a magyar himnuszt, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete tartotta, de a megyei szervezetet bírságolták. Ugyanakkor az alapfokú ítélet szerint a prefektus a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvényre hivatkozva bírságolt, amelyben nem szerepel tiltás más államok himnuszának éneklésére vonatkozóan, illetve az alapfokú bíróság azt is kimondta, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt. A prefektúra fellebbezését tárgyaló bírói testület szeptember 22-re tűzte ki a jogerős ítélet kihirdetését.

Kulcsár Terza József, a himnuszéneklésért megbüntetett MPP háromszéki elnöke a tárgyalás végén úgy nyilatkozott: reméli sikerrel járnak, és soha többé nem fordul elő, hogy valakit azért büntetnek meg, mert az Európai Unió egyik tagállamában egy másik tagállam himnuszát énekli, amely nem mellesleg a magyarság nemzeti imája.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?