Felmérés: a romániaiak több mint fele elutasítja a menekültek befogadását

A romániaiak több mint fele szerint az országnak nem kellene befogadnia menekülteket – derül ki az INSCOP felméréséből, amelynek az eredményeit kedden az Agerpres idézte.

Ezek szerint a megkérdezettek 56,2 százaléka elutasítja, 35,5 százalék pedig támogatja a migránsok befogadását, míg 8,3 százaléknak nincs álláspontja a kérdésről. A menekültek befogadását támogatók közül 82 százalék vélekedik úgy, hogy számukat Románia önkéntes vállalása alapján kellene meghatároznia az EU-nak.

A felmérés szerint a romániaiak 26,5 százaléka támogatja, 65,3 százaléka elutasítja a menekültek letelepedését az országban. Mintegy 8 százaléka azoknak az aránya, akik ebben a kérdésben nem tudtak véleményt nyilvánítani. Ugyanakkor a romániaiaknak kevesebb mint egynegyede (24,4 százaléka) látna szívesen menekültet a településén.

A Publicus intézet felmérése szerint a válaszadók többsége (57 százalék) nem támogatja, hogy Magyarország a teljesítőképességének megfelelő mennyiségű menekültet fogadjon be, azaz az EU-ban körvonalazódó kvótarendszer hazai alkalmazását tízből négy megkérdezett támogatja csak. Mindazonáltal a megkérdezettek 64 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországnak kötelessége segíteni ebben a helyzetben, illetve 52 százalék szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket.

A válaszadók 41,7 százaléka szerint a migránsokat a közel-keleti fegyveres konfliktus űzte el hazájukból; 23,4 százalékuk szerint a menekültek célja „Európa destabilizálása”, míg 23,3 százalék úgy véli, hogy gazdasági okokból indultak el az Európai Unió tagállamaiba.

A felmérés szeptember 10–15. között készült 1085 fős mintán, a hibahatár 3 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?