Felmérés: egyre kevésbé hisznek a magyarok a kerítésben

A többség továbbra is alkalmatlannak gondolja a szerb-magyar határra épített kerítést arra, hogy megállítsa a menekülteket - derült ki a Publicus Intézet friss, szeptember közepén végzett közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a menekültkérdésben a társadalom erősen megosztott.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatás eredményeiről szombat este több magyar portál is beszámolt. E szerint a szerb-magyar határra épített kerítést a túlnyomó többség, 78 százalék alkalmatlannak gondolja arra, hogy megállítsa a menekültek áramlását, míg csupán 17 százalék gondolja azt, hogy az épített akadály sikeres lesz ebben. Ugyanerre a kérdésre két hónappal ezelőtt még a megkérdezetteknek csak kétharmada (67 százalék) mondta, hogy a kerítés alkalmatlan.

Kettéosztott társadalom

Kettéosztott a magyar társadalom a menekültügyben - állapítja meg a felmérés. A társadalom egy nagy része szolidáris, egy része pedig menekültellenes, viszont a két hónappal ezelőtti felméréssel szemben most megjelent egy markáns harmadik csoport is, akik egyszerre szolidárisak, de a menekülteket nem szeretnék az országban látni.

A megkérdezettek 64 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországnak kötelessége segíteni ebben a helyzetben, illetve 52 százalék szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket. Míg az előbbi esetben minden pártszavazói csoportban többségben vannak a szolidárisak, az utóbbi kérdésben a Jobbik szavazók körében azok vannak többségben (54 százalék), akik szerint nem kellene emberségesebben kezelni a menekülteket.

Nem kellenek menekültek

Mindazonáltal, a válaszadók többsége (57 százalék) nem támogatja, hogy Magyarország a teljesítőképességének megfelelő mennyiségű menekültet fogadjon be, azaz az EU-ban körvonalazódó kvótarendszer hazai alkalmazását tízből négy megkérdezett (37 százalék) támogatja csak. Az MSZP szavazók 57 százaléka, egyébként pedig a fővárosiak és a diplomások körében vannak többségben azok, akik ezt támogatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?