Ötszáz kereszttel tüntettek a bukaresti mecset építése ellen

Ismét keresztek százait szúrták be a földbe azon a bukaresti telken, ahova a romániai muzulmán közösség mecset építésére kapott engedélyt. A szombat esti akció már a negyedik tiltakozó megmozdulás a mecset építése ellen.

A szervezőnek, Cătălin Berenghinak mintegy kétszáz  embert sikerült mozgósítania az akcióhoz, akik körülbelül 500 fa keresztet szúrtak a kormány által az iszlám közösség számára kiutalt területre. Berenghi azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek, hogy a keresztek 6000 lejbe kerültek, az összeg egy részét a tiltakozók maguk teremtették elő, a többi Amerikából érkezett támogatásként.

Érveik szerint a mecset építésével az oszmán hódítók ellen harcoló román vajdák véráldozatának emlékét gyalázza meg az állam.

A tiltakozáson három ortodox pópa is részt vett. Az egybegyűltek elmondták a Miatyánkot és a pópák rövid egyházi szertartást is végeztek. Egyikük a Mediafaxnak adott nyilatkozatában élesen bírálta a román ortodox egyház vezetőit, akik elhatárolódtak a mecset elleni tiltakozásoktól. A magát Timotei atyának nevező pópa szerint a pátriárka nagy hibát követ el, amikor eltűri a mecsetépítést, mint ahogy az egészségügyi kártyákat és mikrocsippel ellátott személyazonossági igazolványokat is tolerálja. Mindez az bizonyítja, vélekedtek a tüntetésen részt vevő pópák, hogy a görögkeleti egyház romániai vezetői valójában szabadkőművesek.

Mint ismeretes, a román kormány 11 ezer négyzetméteres telket adott haszonbérbe 49 évre az iszlám közösség számára. A telek mintegy 4 millió eurót ér, a felépítendő mecset 2000 ember befogadására lesz alkalmas. Az építési költségeket a török állam biztosítja, a munkálatok három éven belül elkezdődnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?