Haszontalan volt a nemzetiszínű disznókkal „fertőző” muzulmánellenes akció?

Nem ért célt az ortodox fundamentalisták akciója, akik piros-sárga-kék csíkos disznókkal akarták megakadályozni Bukarestben, hogy megépüljön Románia legnagyobb mecsetje.

Néhány fundamentalista a hét elején nemzetiszínű disznókat legeltetett, sőt egy malacot is eltemetett azon az 1,1 hektáros telken, amelyet júliusban kapott meg a romániai muzulmán közösség templomépítés céljára.

 

Purcelușii Ghiauri pe locul viitoarei Mega Moscheei.

Posted by Catalin Berenghi on 2015. augusztus 26.

 

Juszuf Murat, a romániai muzulmánok főmuftija a Ziare.com-nak az augusztus 24-én történt akcióra reagálva elmondta, sajnálja, hogy az elásott disznót nem egy szegénykantinnak adták, ahol biztosan sokan hasznát vették volna. A fundamentalisták tette ugyanis rituális szempontból egyáltalán nem ért célt, a helyet nem tudták beszennyezni.

A terepet kitakarítják, eleget tesznek az építkezésekkor szükséges vallásos előírásoknak – ahogy máskor is –, és jöhetnek a munkálatok – mondta Juszuf Murat.

 

ADIO MEGA MOSCHEE!!!Porcii Gheaurii au ales sa trăiască în pământ străbun. Bulevardul Expozitiei nr 22-30.Astazi la...

Posted by Catalin Berenghi on 2015. augusztus 24.

 

Az ortodox egyház is elutasítja disznókkal „fertőzést”

Az ortodox fundamentalisták gesztusát a Román Patriarchátus is elutasította. A Román Patriarchátus közleményében kifejti, az akció a más vallásokkal, vallási hagyományokkal szembeni intolerancia jele, a provokáció pedig megerősítheti azoknak a meggyőződését, akik olyan román ortodox közösségek ellen akarnak fellépni, amelyek más országokban kisebbségben vannak.

A mecset kapcsán xenofób felhangoktól sem mentes vita pattant ki július elején. Traian Băsescu volt államfő többé-kevésbé explicit módon azzal vádolta a romániai muzulmán közösség vezetőit, hogy terroristákat képezne a dzsámiban és a mellette építendő muzulmán kulturális központban. Mérsékeltebb megszólalók is amiatt aggódtak, hogy a létesítmény az iszlám radikálisok kelet-európai központjává válhat.

Juszuf Murat, a romániai muzulmánok főmuftija többször is hangsúlyozta: a mecset és kulturális-oktatási központ célja semmiképpen sem az iszlám fundamentalizmus exportja az Európai Unióba, hanem éppen ellenkezőleg, a félig-meddig illegális mecsetek felszámolása. Tudomása szerint csak Bukarestben 17 ilyen, engedély nélküli imaház működik, ami nem is csoda, hiszen a román fővárosban egyetlen engedélyezett mecset van, miközben a hívők száma eléri a tízezret. Amúgy országszerte 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak a 2011-es népszámláláson, de a főmufti szerint a valós számuk százezer körüli.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?