EU-pénzek: Băsescu-vétó a vétójog használatára

A parlament két háza kedden együttes ülésen jelentős szavazattöbbséggel fogadta el a határozatot, amelyben szorgalmazza, hogy Traian Băsescu államfő határozottan képviselje a csütörtökön kezdődő EU-csúcson az Európai Bizottság által korábban javasolt költségvetés-tervezetet, amely szerint Románia több pénzt kapna, mint a Van Rompuy által javasolt tervezet szerint.

Victor Ponta miniszterelnök szerint ez utóbbi 7-8 milliárd eurót vonna el Romániától a következő uniós költségvetési ciklusban. A határozat szerint az unió új költségvetésének a szolidaritást és a tagországok közötti lemaradás csökkentését kell erősítenie. "Románia számára elfogadhatatlan, hogy a büdzsé hátrányos megkülönböztetésben részesítse a tagországokat" - olvasható a dokumentumban.base ponta

A Demokrata Liberális Párt (PDL) nem vett részt a határozatról szóló szavazáson tiltakozásul amiatt, hogy a dokumentum szövegéről nem kérték ki az álláspontjukat. Az RMDSZ-nek kis számú képviselője és szenátora vett részt az ülésen, akik megszavazták a határozatot – tudtuk meg Günthner Tibor szenátortól. Borbély László politikai alelnök felszólalásában azzal érvelt: a parlament az az intézmény, amely a lakosság érdekeit képviseli.

Ponta: Băsescu nem a saját érdekeit képviseli

Parlamenti beszédében a kormányfő azt mondta: az államfő nem saját magát, hanem az ország érdekeit képviselő az EU-csúcson. „Az elnöknek, a parlamentnek és a kormánynak együtt kell működnie ebben a kérdésben. A kormánynak pedig kötelessége tájékoztatni a közvéleményt az EU költségvetési vitájában képviselt román álláspontról" – jelentette ki.pontabenn

Victor Ponta leszögezte: Van Rompuy tervezete jelentős terheket ró a román gazdaságra, az ország lakosságára. „Mindezt meg kell értetnie az államfőnek az EU döntéshozóival is" – tette hozzá. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Romániának a vétójogával is élnie kell, ha a Van Rompuy-féle költségvetés-tervezet érvényesül. Ezt a kijelentését Ponta a parlamenti beszédében nem ismételte meg.

Băsescu: a gyengeség jele vétóval fenyegetőzni

Az államfő kedden szintén a nyilvánosság elé állt, s az EU költségvetéséről adott sajtónyilatkozatot. Ismét leszögezte, hogy nem válik hasznára Romániának, ha a vétójog alkalmazásával fenyegetőzik, hiszen akkor azt kockáztatja, hogy az EU-csúcsot megelőző tárgyalásokból eleve kirekeszti magát.basescubenn

Traian Băsescu azt mondta: az EU hetedik legnagyobb tagállamaként Romániának elég erősek az alkupozíciói, hogy jó eredményeket érjen el a költségvetésről szóló uniós vitában. „Ehhez azonban szövetségesekre is van szükségünk. Vétóval fenyegetőzni arról árulkodik, hogy nem vagyunk képesek szövetségesekre találni, ami nem igaz" – jelentette ki az államfő.

Mekkora összegre számíthat Románia? Az európai politikák romániai központja nevű civil szervezet elemzése szerint az EU 2007 és 2013 között 34 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére, az új büdzsétervezet szerint Bukarest 40-45 milliárd euróra számíthat. Ez az összeg azonban minden bizonnyal nő majd, kérdéses viszont, hogy mennyivel. Az EU hétéves költségvetése durván ezer milliárd euró. A két legnagyobb kiadás a kohéziós támogatások (vagyis a szegényebb régiók felzárkóztatására szánt pénzek) és a mezőgazdasági támogatások. A most elmúló ciklusban a kohéziós támogatások tették ki a teljes költségvetés 35,6 százalékát, az agrárpénzek pedig a 42,5 százalékát. A két nagy csomag együtt majdnem az egész keret 80 százalékát vitte el.

Kimaradt?