Zavart okozott az EMNP-ben az RMDSZ elleni feljelentésük

Visszavonta pénteken a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) benyújtott feljelentését az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke a nagyváradi Ady-központ ügyében, miután aznap az EMNP országos elnöksége közleményben határolódott el Csomortányi István RMDSZ elleni akciójától.

A politikus csütörtökön jelentette be, hogy a hét elején a vádhatósághoz fordult. Mint mondta, azért tette ezt a lépést, mert szeretné tudni, mi történt azzal a mintegy 800 ezer euróval, amivel szerinte a Mecénás Alapítvány és az RMDSZ Bihar megyei vezetői nem tudnak elszámolni. Csomortányi a párt nevében, az EMNP Bihar megyei szervezetének pecsétjével nyújtotta be feljelentését a DNA nagyváradi részlegéhez.

Pénteki közleményében az EMNP országos elnöksége leszögezte: a párt nem tett ügyészségi feljelentést „magyarok ellen”, és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére. Az elnökség megállapította, hogy egyéni kezdeményezésről van szó, amelynek semmi köze a Néppárt szervezeteihez.

A közlés szerint Cosmortányi feljelentését meggondolatlannak tartják, mert ilyenformán lehetőséget teremtett „a korrupciós ügyben közvetlenül vagy közvetten érintett nagyváradi vagy országos közéleti szereplőknek, hogy manipulatív nyilatkozatokkal a közvélemény figyelmét a lényegről – a hűtlen közpénzkezelésről – elterelje”. Ezért az Elnökség Csomortányi Istvánt szankcióban fogja részesíteni.

A Bihar megyei EMNP-elnök válaszként pénteken közölte: „a félrevezetés és manipuláció megakadályozása” érdekében az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének pecsétjével és megyei elnöki minőségében tett feljelentését visszavonja, és magánszemélyként, a saját nevében újraiktatja a DNA-nál.

Szabó Ödön: a magyar állammal tételesen elszámoltunk

Csomortányi feljelentése szerint a nagyváradi konferenciaközpontot és egy egynegyedében sem elkészült, hotelnek épülő ingatlant tartalmazó Ady-központ értéke becslések szerint legfeljebb 295 ezer euró, holott a Mecénás Alapítvány 1,1 millió eurót kapott a magyar államtól. Csomortányi azt kérte az ügyészségtől, vizsgálja meg, mi történt a pénzzel.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő, az alapítvány ügyvezető elnöke korábban az MTI-nek elmondta: a magyar állammal tételesen elszámoltak, ezt elfogadta Budapest, így rendelkeznek elszámolási bizonylattal. Szerinte a román korrupcióellenes ügyészség nem illetékes kivizsgálni az ügyet, mert magyar közpénzről van szó, a DNA pedig csak román közpénzekkel kapcsolatban vizsgálódhat.

Hozzátette: ennek ellenére reméli, hogy a vádhatóság mihamarabb lezárja a vizsgálatot, megállapítva, hogy nem létezik ügy. Hozzátette: Tőkés László öt évvel ezelőtt feljelentést tett már a magyar kormánynál, és az a vizsgálat is lezárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?