Szükség esetén több száz menekültet fogadhat be Székelyföld

A Hargita megyei tanfelügyelőség szükség esetén 320 menekültet tudna elhelyezni, a Kovászna megyei tanfelügyelőség egyetlenet egyet sem, a Maros megyei pedig 2800 személy étkeztetését biztosíthatná – az adatokat az oktatási minisztérium annak ellenére kérte le, hogy a román állam nem hajlandó 1705 migránsnál többet befogadni, mert ennyi a helyek száma a jelenlegi gyűjtőközpontokban.

Bár Klaus Johannis államfő csütörtökön megerősítette, hogy továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, amely 6351 menekült befogadását jelentené Románia számára, az oktatási minisztérium arra kérte a tanfelügyelőségeket, mérjék fel, van-e hely a hatáskörük alá tartozó iskolák ingatlanaiban arra az esetre, ha el kellene helyezni az országba érkező migránsokat. A számba vehető szálláslehetőség feltérképezésére korábban a menekültkérdéssel foglalkozó kormányzati válságtörzs utasította a tárcát, mert Románia egyelőre csak 1705 migránst képes csak befogadni.

Hargita megye kapacitása: 320 személy

Ha nem is tudnak mindenhol szállást biztosítani a menekültek számára az iskolarendszerben, a sajtóban megjelent hírek szerint aránylag sok tanfelügyelőség reagált pozitívan a tanügyminisztérium felkérésére, hogy mérjék fel, tudnak-e a rendelkezésükre álló ingatlanokban helyet adni a menekülteknek.

Több főtanfelügyelő is megerősítette a Maszolnak, hogy a szaktárca átiratát többféleképpen is lehetett értelmezni, ugyanis nem volt világos, hogy a minisztérium kizárólag a bentlakásos helyekre érti az elszállásolási lehetőséget, vagy más ingatlanokra is.

Megkeresésünkre Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője elmondta, 320 személyt tudnának elszállásolni szükség esetén, de nem a bentlakásokban, hanem az úgynevezett sportszállodákban. A megyében több olyan ingatlan is működik, ahová az edzőtáborokban részt vevő diákoknak nyújtanak szállást, a tanfelügyelőség szerint a menekültek itt elhelyezhetők.

Étkeztetésről egyelőre nincs szó. Görbe Péter elmondta, a szállás és az étkeztetés nem a tanintézetek költségvetését terhelné. Hozzátette, pszichológiai és egyéb tanácsadást, tolmácsokat is tudnának biztosítani, amennyiben erre szükség lenne.

"Mindenki mondja a magáét, és lehet, hogy páran fognak zúgolódni, de el kell mondanom, hogy a rendszer nem úgy működik, hogy akarom, vagy nem akarom. Elvégre nem az én cégem az iskola, hanem az önkormányzaté, másik felől az államé. Ha netalán az állam megkér, hogy nyújtsunk segítséget, akkor nem tudunk félreállni. Hogy mit tudunk adni, az már más dolog. Persze nem szívesen adna senki helyet, mindenki arra gondol, hogy a bentlakásokban gyermekek laknak, és akármilyen keresztényi szellemben viszonyulunk hozzájuk, csak van egy kicsi félelem, hogy kicsoda az az ezer idegen, aki elhagyta otthonát, és megy a nagyvilágba keresni a sorsát. De ha a helyzet úgy hozza, akkor kötelességünk befogadni őket" - magyarázta.

Háromszéken az iskolarendszerben nem tudnak szállást adni

"Az iskolarendszerben nem tudunk helyeket biztosítani a menekülteknek. De ez nem azt jelenti, hogy Kovászna megyében ne lehetne máshol elszállásolni őket szükség esetén. Ez szerintem nem az iskolaigazgatók, a főtanfelügyelők dolga kéne, hogy legyen, hanem a katasztrófavédelemé, a prefektúráé, a megyei tanácsé. Ha bármilyen katasztrófa, nem várt esemény történik, vannak olyan kijelölt helyek, amelyeket szállásokká lehetne alakítani. De az iskolarendszerben tanév közben a diákok közé felelőtlenség lenne a részünkről, ha menekülteket szállásolnánk el" - magyarázta megkeresésünkre Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő.

Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy az iskolarendszer ne venné ki a részét a menekültügyben: "Bármilyen típusú tanácsadást, lehet az például pszichológiai, tudunk nyújtani. Tolmácsokat is, ha szükséges. Dokumentumok elkészítésére is van lehetőség. Segítünk, amiben lehet".

Maros megyében 2 800 embert tudnának etetni

Maros megyében az iskolák étkezdéinek köszönhetően 2 800 embernek tudnának naponta meleg ételt biztosítani, szállást ellenben nem tudnak nyújtani - nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak a tanfelügyelőség szóvivője, Camelia Irimie Matei.

Hozzátette, az étkeztetés nem az iskolai kantinokban zajlana, hanem az adagokat kiszállítanák. Négy iskola jelezte, hogy étkezdéje készen áll a kihívásra: a Transilvania közgazdasági, a Traian Săvulescu agráripari, Gheorghe Marinescu elméleti líceum és a Constantin Brâncuși szakközépiskola.

Bihar megye 600 embert tudna elszállásolni, etetni

Bihar megyében öt iskola jelezte, hogy tudna szállást adni a menekülteknek végszükség esetén. Claudiu Damian, a tanfelügyelőség szóvivője elmondta, 600 ember számára nem csak szállást, hanem ételt, valamint pszichológiai tanácsadást és szociális asszisztensi ellátást is tudnának a kapacitásuktól függően nyújtani.

A listára olyan kollégiumok iratkoztak fel, mint egy-egy nagyváradi, a belényesi, a nagyszalontai, a sonkolyosi és a papfalvi. A szóvivő elmondta, az érintett iskoláknál a bentlakás több ingatlanból áll, így el lehet különíteni a menekülteket a diákoktól.

Arad megye 250-ről tudna gondoskodni

Arad megyében 250 menekültet tudnának elszállásolni és étkeztetni szükség esetén a bentlakásokban. Nicolae Pellegrini főtanfelügyelő-helyettes a Vocea Transilvaniei-nek elmondta, egyelőre szó sincs arról, hogy a 250 helyet hamarosan igénybe is veszik, de szeretnék, ha nem érné őket felkészületlenül, ha tényleg be kell fogadni a menekülteket.

Beszterce-Naszód megyében egyáltalán nem tudnak az iskolarendszerben szállást adni, Gavril Câmpan tanfelügyelő elmondta, jelenleg két bentlakás felújítás alatt áll, többet pedig megszüntettek az évek során. Gondot jelent az is, hogy kevés a megyében az iskolai étkezde. Szilágy és Kolozs megyében szintén nem áll rendelkezésre szabad hely.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem kapcsolatokért felelős igazgatóságának képviselője, Corina Rotar a Vocea Transilvanieinek elmondta, semmilyen hivatalos felkérést nem kaptak a minisztériumtól, ellenben civil szervetek már felkeresték az egyetemet, hogy tárgyaljanak ebben az ügyben. Az egyeztetések időpontját már leszögezték. A BBTE-nek Kolozsváron 17 bentlakása van, körülbelül 7.000 hallgatót tudnak elszállásolni. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora, Leonard Azamfirei úgy nyilatkozott, hogy az egyetem bentlakásaiban szálláshelyet nem, de orvosi ellátást tud biztosítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?