Durvul a zászlóbotrány Sepsiszentgyörgyön

Ügyészségi kivizsgálást és bűnvádi eljárás indítását követeli a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal ellen a Kovászna megyei prefektúra, amiért a városvezetés megtagadta a román trikolór kitűzését a városháza tornyára.

Sebastian Cucu kormánybiztos jogértelmezése szerint a városháza elutasító álláspontja kimeríti a fasiszta, rasszista, xenofób, legionárius és háborús bűnök elleni 31/2002-es számú törvény előírásait, hiszen megakadályozták annak megünneplését, hogy a román hadsereg 71 éve „felszabadította” Sepsiszentgyörgyöt „a horthysta-fasiszta uralom alul”. A prefektus kedden tett feljelentést az ügyészségen.

Villámhárító vagy zászló legyen az épület tetején?

Mint arról beszámoltunk kedden a prefektúra, a katonai helyőrség és a háborús veteránok egyesülete által szervezett megemlékezésen szerették volna a városháza tornyára kitűzni a trikolórt. A hivatalban tartózkodó Tischler Ferenc alpolgármester fogadta a veteránok küldöttségét, aki közölte: hogy átveszi a lobogót, de nem tudják kitűzni a toronyba. 

Az épület ugyanis felújítás alatt van, azt átadták az építőnek és amíg vissza nem kapja a polgármesteri hivatal, nem tudják megközelíteni a padlásteret és a tornyot. Rámutatott arra is, hogy a torony tetejére kihelyezett csúcsdísz a villámhárító szerepét tölti be, ezért majd szakemberek kell megmondják, hogy villámhárítóra lehet-e zászlót szerelni.

Kedden délután már Gabriel Oprea belügyminiszer is büntetéssel fenyegette a polgármesteri hivatal vezetőit, amiért nem tűzték ki a román nemzeti lobogót.

Tichler: a trikolórnak a homlokzaton a helye

Tischler Ferenc lapunknak elmondta: a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül kitűzték a román nemzeti lobogót a felújítás alatt lévő városháza bejárata fölé. Hozzátette: a törvény világosan kimondja, hogy a trikolórnak a közintézmények homlokzatán, a bejárat fölött van a helye, ez a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal esetében is így van, a törvény pedig nem rendelkezik arról, hogy a torony tetején kellene kitűzni a zászlót.

A Kovászna megyei prefektus szerdai bűnvádi feljelentésére reagálva Sztakics Éva alpolgármester elmondta: a városháza minden segítséget megadott a rendezvény lebonyolításához, így biztosították a hangosítást, székeket helyeztek el az épület elé a megemlékezésen résztevő veteránok számára, kiürítették a parkolót és a rendezvény idejére leállították a városközpontban zajló munkálatokat, hogy ne zavarják az ünneplést.

Cucu: tűzzék a lobogót a legmagasabb pontra

A zászlós botrány miatt bűnvádi eljárást követelő Sebastian Cucu prefektus szerdai közleményében kifejti: törvénymódosítást igényel az igazságügy minisztériumtól, arra vonatkozóan, hogy a büntető törvénykönyv újra inkriminálja a nemzeti szimbólumok megsértésére vonatkozó cselekedeteket. A prefektus megítélése szerint a sepsiszentgyörgyi eset is amiatt következhetett be, hogy a törvény nem bünteti a nemzeti szimbólumok megsértését.

A kormánybiztos továbbá a belügyi és közigazgatási minisztériumoktól kéri, hogy módosítsák a helyi választott képviselőkre vonatkozó jogszabályt annak érdekében, hogy egy polgármester vagy alpolgármester azonnal veszítse el mandátumát, ha megtagadja a zászló kitűzését vagy ha hivatalos ünnepségekkor nem viselik a román nemzeti színű vállpántot.

Sebastian Cucu egy harmadik törvénymódosítási javaslata szerint kötelezni kell a megyeszékhelyek polgármesteri hivatalait, hogy a városháza épületének legmagasabb pontjára tűzzék ki a trikolórt annak jeléül, hogy tisztelik az egységes román nemzetállam létrehozásáért zajló harcokban elesett hősöket és a háborús veteránokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?