Johannis: 1785 menekültet tudunk befogadni, egy emberrel sem többet

Románia  1785 menekült befogadására tett ajánatot az EU döntéshozóinak, és ezt az adatot Bukarest többször is tudatta az elmúlt fél évben Brüsszellel – jelentette hétfő este Klaus Johannis.

Az államfő néhány órával azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Victor Ponta miniszterelnök „legtöbb 1500” menekült befogadásáról beszélt. A kormányfőhöz hasonlóan azonban maga is leszögezte: Románia egyszerűen nem képest több migránst elfogadni, mint amennyit önként felajánlott.

„Nem csak arról van szó, hogy összesen 1785 menekült számára tudunk ellátást biztosítani. Ezeket az embereket integrálni is kell a társadalomba. Nem nehéz átalakítani néhány laktanyát gyűjtőközponttá, a menekültek társadalmi integrálása már jóval nehezebb feladat” – részletezte az államfő.

Klaus Johannis elmondta, Románia nem ért egyet a kötelező menekültkvótákkal, szerinte a migránsokat önkéntes vállalás alapján kellene elosztani a tagállamok között. Közölte, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni az októberi EU-csúcson is.

Az államfő megállapította, az illegális bevándorlók tízezreinek beözönlése logisztikai problémákat is okozott több európai országban, ugyanakkor szerinte a schengeni övezet és a - menedékkérők regisztrálást szabályozó - dublini egyezmény működési elvei is sérültek, "a menekültek gyakorlatilag az egész európai építményt felforgatták". 

„Romániába nem az jön be, aki akar”

Johannis rámutatott: Románián nincs migrációs nyomás, így számára csak elvi kérdés, hogy szolidáris legyen a többi uniós tagállammal. Kizártnak tartotta, hogy számottevően megnőjön a Romániába érkező menedékkérők száma, mondván, hogy "Romániába nem az jön be, aki akar, hanem az, aki teljesíti annak törvényes feltételeit". Úgy vélte: "paradox módon" ebből a szempontból Románia előnyére vált, hogy még nem tagja a schengeni övezetnek.

Az államfő sajtóspekulációknak nevezte a Romániára kiszabott menekültkvótáról terjedő különböző adatokat. Közölte, hogy a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelsőbb Védelmi Tanácsot szeptember 17-re hívja össze, és a testület ülésén alakítja ki Románia az álláspontját a menekültek ügyében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?